Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog


Cel mai versatil detoxifiant natural – acidul humic

Efectele terapeutice acidului humic sunt cunoscute de mii de ani. Este folosit de mult ca şi un agent anti-viral natural şi antibiotic alternetiv.

acidul-humic 1Efectele benefice au fost descoperite şi de ştiinţa modernă, pe la mijlocul anilor 1960. În ultima perioadă, descoperirea efectelor acizilor huminici şi cunoşterea funcţionării lor a devenit un domeniu dinamic al ştiinţelor de sănătate, care se dezvoltă în continuu.

În zilele noastre, nu ne putem baza în întregime pe conţinutul de nutrienţi al alimentelor consumate, în mod special fructele şi legumele au devenit mai sărace în vitamine, minerale şi antioxidanţi, deoarece după introducerea producţiei agricole intensive culturile arabile au absorbit un număr tot mai mare de oligoelemente din sol. Completarea în mod natural nu se mai realizează în întregime, se pare că solul fertil din întreaga lume devine epuizat.

Din aceste motive, lipsa oligoelementelor se poate observa şi la organismul uman care sta la capatul lanţului trofic. Potrivit unor cercetători, apariţia şi frecvenţa bolilor ale civilizaţiei noastre sunt cauzate în primul rând de consecinţele nocive ale deficitului de oligoelemente (de exemplu, alergia, stresul, diferite probleme ale sistemului imunitar, tumori maligne, obezitate, boli încă necunoscute).

Lipsa oligoelementelor şi a mineralelor în organism, în primul rând, inhibă funcţionarea enzimelor şi afectează efectul vitaminelor. Consumul de diverse preparate de vitamine poate fi complet ineficient, dacă organismul nu dispune de oligoelementele corespunzătoare.

Vitalitatea, solul străvechi bogat s-a menţinut doar pe suprafaţa pământului în straturile profunde sub formă de humus şi a devenit disponibil cu răspândirea biotehnologiei noi.

Diferitele tipuri de acid humic s-au produs prin procesele de degradare, de milione de ani, a biomasei de origine vegetală. Materia vegetală moartă prin urma acestor procese se transformă în substanţe nutritive utile pentru organism. Cea mai mare parte a biomasei este formată din humus. În producţia agricolă efectele pozitive ale substanţelor humice sunt atribuite acizilor humici, care formează o clasă de compuşi bine definită din punct de vedere chimic. Acidul humic natural conţine minerale, aminoacizi şi oligoelemente de spectru larg, sub formă biologic utilă pentru a fi valorificată. Prin urmare, oligoelementele importante sunt mai bine absorbite şi mai eficient utilizate decât cele anorganice. După absorbţie, predomină efectele biologice ale acizilor humici, precum şi cele anti-virale şi anti-bacteriene.

acidul-humic 2O parte din acidul humic ce ajunge în organism se absoarbă, prin urmare catalizatorul antiviral, generator de energie, întăreşte sistemul imunitar şi are efect detoxifiant.

Cu toate acestea, o altă parte, rămâne în tractul intestinal unde acizii humici sunt capabili să oprească diareea şi alte tulburări digestive. Beneficul acidul humic produce un strat de gel subţire pe mucoasa intestinală, care protejează împotriva infecţiilor şi efectelor toxice. În cazul infecţiilor, inflamaţiilor sau leziunilor pe epidermă facilitează vindecarea rapidă. Datorită stratului de gel se reduce impactul impulsurilor anormale asupra nervilor periferici din intestine, astfel se atenuează durerea şi se restabileşte mişcarea intestinală normală.

Acidul humic are o altă proprietate importantă, utilizând se elimină exclusiv din organism doar substanţele toxice şi mineralele în exces. Folosind doza uzuală, de obicei nu afectează echilibrul intern al nutrienţilor.

Acizii humici inhibă proliferarea bacteriilor patogene în tractul gastro-intestinal, stimulează funcţionarea florei intestinale şi reglează echilibrul ei, precum şi menţine anumite substanţe nutritive într-o formă în care se poate valorifica, în timp ce leagă şi elimină substanţele toxice din corp, provenite din mediul înconjurător.

În literatura de specialitate internaţională se scrie despre următoarele efecte fiziologice importante în legătură cu acizii humici:

 • Efect antioxidant: Având în vedere caracteristicile specifice este capabil să menţină echilibrul chimic al organismului. Cu o eficienţă excepţională leagă radicalii liberi ce se produc în organism, care provoacă multe boli. Radicalii liberi sunt capabili să deterioreze structura proteinelor şi a moleculelor de ADN, care la rândul lor deteriorează codul genetic al celulelor, iar acesta prezintă un risc particular de dezvoltarea cancerului. Acest lucru este deosebit de important, deorece unele studii epidemiologice sugerează o deficienţă semnificativă de antioxidanţi în rândul populaţiei, în întreaga lume;
 • Catalizator pentru enzime: Enzimele şi vitaminele joacă un rol esenţial în buna funcţionare a organismului uman. Ele sunt implicate în producţia de energie, în diferite procese metabolice şi în sinteza celulelor. Acizii humici contribuie la procesul de activitate enzimatică.
 • Efect anti-stres: Acidul humic influenţează efectul hormonilor de stres – adrenalina şi noradrenalina – produse de glandele suprarenale. Nivelurile ridicate ale acestor hormoni indică stres intens. Hormonii produşi în exces sunt legaţi de acidul humic, astfel încât acestea nu sunt în măsură să ajungă la celule şi să faciliteze funcţionarea lor.
 • Efect anti-viral: Efectul anti-viral al acizilor humici este cunoscut de mult timp în medicina umană. Acidul humic este probabil una dintre cele mai puternice substanţe active anti-virale ale naturii.
 • Efect celular: Creşte permeabilitatea peretelui celular, astfel ajută mineralele anorganice să treacă prin membrana celulelor.
 • Efect chelare: Acizii humici fixează mineralele foarte importante – din punct de vedere fiziologic – printr-o metodă unică în natură, sunt legate într-o formă ce se poate converti foarte uşor (chelare), în timp ce ele se transformă în compuşi organici, astfel ajung în celule.
 • Exploatarea substanţelor minerale: Asigură cantitatea optimă de minerale pentru organism, dar se fereşte de la introducerea în corp a substanţelor ce se află în exces, în acelaşi timp facilitează suplimentarea acelor care lipsesc şi pot duce la carenţă.
 • Efect detoxifiant: Datorită structurii chimice, acizii humici sunt capabili de a interacţiona cu aproape toţi compuşii chimici. De exemplu, prin radioterapie, chemoterapie se introduc şi se acumulează substanţe toxice, metale grele nocive şi substanţe radioactive, cu care realizează legături insolubile şi le elimină din corp.
 • Efect imunostimulator: Facilitează funcţionarea sistemului imunitar, stimulează producerea de anticorpi şi îmbunătăţeşte activitatea celulelor albe.
 • Efect de regenerarea ficatului: Promovează regenerarea celulelor hepatice. Îmbunătăţeşte funcţia ficatului şi ajută la prevenirea anumitor boli hepatice.
 • Efect anti-bacterian: Stimulează funcţionarea bacteriilor benefice, astfel inhibă proliferarea bacteriilor dăunătoare.
 • Efect anti-inflamator: (de exemplu, artrită)
 • Efect asupra formării celulelor roşii din sânge: Potrivit unor cercetări, creşte capacitatea de transport de oxigen a celulelor roşii din sânge, astfel îmbunătăţeşte bunăstarea generală şi creşte vitalitatea.

Soluţia pentru a menţine sănătatea a fost concepută, ca întotdeauna, de natură prin acizii humici, care sunt disponibili şi pentru noi cu ajutorul biotehnologiei avansate.

Dacă vă interesează subiectul de detoxifiere, aflaţi mai multe despre suplimentul nostru nutritiv de curăţarea ficatului pe bază de acid humic sau citiţi mai multe articole utile.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Fibrele Clean Inside
Fibra CleanInside

Supliment nutritiv pe bază de fibre pentru curățarea colonului, cu ajutorul fibrelor curăţă intestinul gros de depunerile acumulate şi previne formarea noilor depuneri.

155 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul Clean Inside
Program CleanInside

Programul de curățarea intestinelor Clean Inside se compune din trei produse, pe care le- am dezvoltat special pentru curăţare cea mai complexă şi cea mai naturală a colonului.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
Flora Protect Jr.
Flora Protect Jr.

Flora Protect Jr.® este un supliment probiotic sub formă de comprimate masticabile, naturale, fără zahăr, cu gust de fructe de pădure, care conține patru specii de bacterii probiotice, pentru a ajuta echilibrarea florei intestinală a copiiilor.

115 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0