Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Antioxidanţi / Ce sunt antioxidanţii?

Milioane de procese chimice care necesită oxigen au loc în acelaşi timp în organism. Cu toate acestea, oxigenul vital poate totodată cauza efecte secundare nocive sau poate crea o multitudine de agenţi oxidanţi, ce pot duce la deteriorarea celulelor.

Ce este un antioxidant?

Un antioxidant este o substanţă care poate contracara efectele nocive ale procesului de oxidare a organismului.

antioxidanti 1

Un antioxidant poate fi atât o substanţă nutritivă (vitamine şi minerale), cât şi enzime (proteinele din organism care ajută la procesele chimice). Antioxidanţii joacă un rol esenţial în prevenirea apariţiei unor boli cronice precum cancerul, bolile de inimă, accidentele vasculare cerebrale, boala Alzheimer şi cataracta.

Stresul oxidativ apare atunci când moleculele nocive (cunoscute sub numele de radicali liberi) depăşesc capacităţile antioxidante ale sistemului de apărare. Radicalii liberi sunt foarte reactivi, cu o durată de viaţă scurtă, ioni instabili, care au nevoie de electronul altui ion pentru a se stabiliza.

Aceşti radicali liberi din organism profită de orice şansă pentru a găsi o celulă sănătoasă în organism de unde să ia electronul lipsă, distrugând astfel celulele sănătoase.

antioxidanti 2

Radicalii liberi pot rezulta din procesele care au loc în organism (endogene) sau din surse externe a organismului (exogene). Oxidanţii pot fi, de asemenea formaţi ca urmare a proceselor din interiorul organismului, precum şi de un metabolism deficitar sau în urma inflamaţiilor. Oxidanţii din afara corpului pot avea ca sursă poluarea, lumina soarelui, fumatul, exerciţiile fizice intense şi consumul de alcool.

Radicalii liberi sunt de asemenea produşi şi în timpul performanţei optime naturale a corpului, dar ei sunt de asemenea combătuţi prin generarea de substanţe antioxidante, care îşi completeaza şi îşi susţin reciproc activitatea, furnizându-şi în acelaşi timp şi energie. Cu toate acestea, o dată cu îmbătrănirea, organismul nu mai produce o cantitate suficientă de antioxidanţi. Astfel, aceste substanţe antioxidante trebuie introduse în organism din afara lui, pentru că radicalii liberi să nu domine şi să compromită celulele sănătoase. Dacă nu sunt suficienţi antioxidanţi în organism, echilibrul necesar este perturbat şi se declanşează un proces vizibil de îmbătrănire, acesta putând fi însoţit şi de diverse boli.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

antioxidanti 3

Cantităţi mari de antioxidanţi externi se găsesc în cele mai viu colorate legume şi fructe. Un exemplu bun sunt portocalele, ardeii roşii, roşiile, spanacul, dovleacul şi morcovii. De asemenea, este bine de stiut că alimentele crude sunt mult mai bogate în antioxidanţi decât celelalte – gătite – , legumele fierte sau prajite.

Antioxidanţi împotriva îmbătrănirii

Radicalii liberi pot fi responsabili pentru îmbătrănirea celulelor prin degradarea lanţului de ADN.

Pentru a contracara acest lucru, celulele au nevoie de o multitudine de substanţe antioxidante naturale, precum retinolul (Vitamina A), tocoferolul (Vitamina E), flavonoidele, etc.

Antioxidanţi împotriva cancerului

Deşi este adevarat că nu există suficient de multe studii care să dovedeasca faptul ca antioxidanţii reduc riscul apariţiei cancerului, unele cercetări susţin acest lucru.

Unele studii indică faptul că o combinaţie de antioxidanţi, precum beta-carotenul, vitamina C, vitamina E şi seleniul, reduce riscul de apariţie a cancerului.

Antioxidanţi care protejează inima

În zilele noastre este ştiut faptul că un nivel ridicat de „colesterol rău” ( LDL) poate provoca insuficienţa cardiacă, prin urmare este indicat să se reducă consumul de alimente bogate în colesterol.

Cu toate acestea, cauza depozitelor de grăsimi pe artere este constituită de un factor mult mai important, aceasta din cauza oxidării lipoproteinelor cu densitate scăzuta (LDL). Consumul de suplimente antioxidante poate reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare.

Legătura dintre antioxidanţi şi detoxifiere

Cheia succesului procesului de detoxifiere a ficatului şi a colonului constă în echilibrarea a două etape. Într-o primă fază, anumite enzime trebuie activate, astfel încât procesul de oxidare, etapa de reducere sau transformarea hidrolitică a substanţelor toxice să poată fi terminată, pentru a se trece la etapa următoare.

antioxidanti 4

În cea de-a doua etapă a detoxifierii, toxinele sunt transformate în compuşi mai puţini toxici, care sunt mai uşor de eliminat din organism. Prima fază presupune de multe ori oxidarea. Prin urmare, sistemul trebuie să înlocuiască anumiţi antioxidanţi care protejează ficatul de stresul oxidativ ce poate cauza o reacţie accentuată.

Este important de inţeles că o proliferare a substanţelor toxice în organism înseamnă automat o creştere a numărului de radicali liberi, ce poate avea efecte nocive la nivel celular.

Din păcate, în prezent trăim într-o epocă în care, indiferent de cât de atenţi suntem, este imposibil să evităm toate substanţele toxice. Chiar şi aerul pe care îl respirăm este poluat, astfel încât o cantitate mare de substanţe toxice ajunge inevitabil în organism. Prin urmare, este important să învăţăm cum să ajutăm şi să sprijinim procesul natural de detoxifiere, spre exemplu, prin aportul de antioxidanţi.

Detoxifierea şi regenerarea

Programul Clean Inside şi programul de detoxifiere NaturalSwiss sunt programe complete de curăţire intestinală şi detoxifiere, care efectiv vă ajută organismul să scape de toxinele acumulate.

După curăţarea cu succes a colonului şi echilibrarea florei intestinale cu probiotice (unde programul Clean Inside joacă un rol important), procesul de detoxifiere este îndeplinit cu succes. Cu Detox Vital (care în prezent este cel mai puternic antioxidant natural), procesul de oxidare a organismului poate fi încetinit cu succes.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
ToxiClean capsule
Capsule ToxiClean

Ajută organismul în procesele de eliminare ale celor mai periculoase metale grele în timpul detoxifierii sângelui, ficatului, rinichilor şi ale altor organe.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Fibrele Clean Inside
Fibra CleanInside

Supliment nutritiv pe bază de fibre pentru curățarea colonului, cu ajutorul fibrelor curăţă intestinul gros de depunerile acumulate şi previne formarea noilor depuneri.

155 RON
Detalii
Adaugă in cos
Parasic Jr.
Parasic Junior

Solutia perfecta pentru copii in curatirea de paraziti. Fiind foarte eficient, Parasic Junior® este un lichid bun la gust pe care copiilor le place sa-l ia. Este recomandat si pentru adultii care prefera lichidele in locul capsulelor.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0