Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Colonul

colonul 1În zilele noastre pentru multă lume singura funcţie a colonului este cea de evacuare a alimentelor procesate. Prin prisma acestui fapt, puţină lume acordă atenţie intestinului gros. Funcţiile intestinului gros sunt mult mai complexe; de fapt, acesta este principalul indicator al eficienţei sistemului imunitar şi joacă un rol important în menţinerea unui sistem imunitar sănătos.

Intestinul gros este acea parte a colonului care înconjoară intestinul subţire în abdomen, sub forma unui dreptunghi. El este format din cecum (colonul ascendent), colonul transversal (colonul descendent), colonul sigmoid şi rectul. Diametrul intestinului gros este mai mare decât cel al intestinului subţire şi are o suprafaţă mai puţin fină. Pe peretele său intern pot fi întălnite protuberante, care se modifică în funcţie de contracţiile musculare. Mucoasa cu care este acoperit face parte dintr-o reţea de vase de sânge şi de terminaţii nervoase.

Cum funcţionează colonul

Digerarea alimentelor durează între 24 si 48 de ore. Doar 2-3 ore sunt necesare ca substanţele care nu sunt asimilate prin procesele digestive să pătrundă în intestinul gros.

În acest segment al colonului, procesul încetineşte considerabil şi începe formarea materiilor fecale şi în acelasi timp are loc absorbţia apei şi a mineralelor. În timpul procesului de formare a scanului, se pierd în mod normal 200-300 ml de fluide, însă atunci când avem de-a face cu o mişcare peristaltică prea lentă, iar conţinutul stă prea mult în acest segment al intestinului, pierderea de fluide poate fi mult mai importantă, putând duce la constipaţie şi în cazuri mai grave la blocarea intestinului gros.

Pe lângă faptul că majoritatea mineralelor sunt absorbite în zonele mai inguste ale intestinului gros, are loc şi funcţia de sinteză a vitaminelor, care este foarte importantă. Producerea vitaminei K şi a vitaminei B este foarte importantă, iar lipsa acestora cauzează probleme grave. Este foarte clar că funcţiile intestinului gros sunt mult mai variate şi importante decât cea de formare a scaunului. Spre exemplu, nou-născuţilor li se administrează vitamina K injectabil, deoarece mulţi dintre ei nu au în colon bacilul coli care produce vitamina K, în lipsa căreia apare hemofilia.

Daca doriti sa aflati mai multe detalii despre acest subiect, faceti click pe cuvantul cheie: Curăţarea intestinului | Detoxifiere

Scaunul poate conţine, pe lângă alimente descompuse, săruri minerale şi lichide care urmează să fie asimilate, precum şi alte substanţe nedigerate cum ar fi fibrele dietetice, ce pot ajuta la îndepărtarea reziduurilor depuse pe peretele colonului. Aceasta previne blocarea progresivă a intestinului şi dezechilibrul florei intestinale. Dacă nu se consumă suficiente fibre dietetice, procesul de evacuare descris mai sus nu va fi suficient, iar fecalele prinse de peretele intestinului gros nu vor putea fi îndepărtate. Astfel, reziduurile care rămân în intestinul gros pot afecta în multe feluri stare de sănătate. Atunci când fecalele acumulate sunt în cantităţi prea mari, ele pot bloca parţial sau complet intestinul gros. Astfel, se pot forma tumori canceroase la nivelul colonului, intestinul gros se poate deforma, cauzând dureri. Însă stagnarea fecalelor prezintă un alt mare pericol, constituit de dezechilibrul florei intestinale, cu efecte directe sau indirecte, generând probleme foarte grave.

Funcţiile florei intestinale

Atunci când nu intervin dezechilibre, flora intestinală normală îndeplineşte multe funcţii; de fapt, ea face parte din sistemul imunitar.

Anterior am menţionat că asimilarea de minerale şi sinteza vitaminelor are loc la nivelul intestinului gros. Echilibrul florei intestinale este vital pentru organism, pentru menţinerea unui sistem imunitar puternic.

Cu toate acestea, flora intestinală are şi funcţii mult mai importante. Mucoasa intestinului subţire şi cea a intestinului gros prezintă o rezistenţă mecanică, prevenind astfel acumularea de microorganisme patogene. În plus, flora intestinală obliga sistemul imunitar să producă anticorpi.

Echilibrul florei intestinale poate fi perturbat de antibiotice, o alimentaţie deficitară, de efectele secundare ale medicamentelor, de stres şi de alţi factori legaţi de un stil de viaţa nesănătos. Echilibrul florei intestinale poate fi restabilit, însă este mult mai simplu să prevenim perturbarea lui.

Afecţiuni digestive

În majoritatea cazurilor, dezechilibrul florei intestinale este consecinţa unei alimentaţii deficitare, de unde şi acumularea de fecale în unele părţi ale colonului.

Acest lucru poate fi remediat uşor, prin intermediul curăţirii intestinale. Dacă avem de-a face cu o problemă mai grava, trebuie consumate probiotice pentru a restabili flora bacteriană, care a fost distrusă de bacterii nebenefice, însă trebuie reţinut că acest lucru este eficient doar după o curăţire intestinală.

Tratarea problemelor specifice intestinului gros

Curăţirea colonului este o opţiune indicată pentru combaterea problemelor digestive, pentru restabilirea echilibrului florei intestinale şi pentru întărirea sistemului imunitar.

Majoritatea problemelor sunt cauzate de lipsa de fibre din alimentaţie. Acest lucru afectează folosirea la capacitate maxima a substanţelor nutritive, acestea fiind cele care trebuie substituite ulterior. Programul Clean Inside este soluţia perfectă pentru curăţirea intestinului gros de materiile fecale depozitate la nivelul său. Acest lucru este posibil datorită conţinutului de fibre dietetice. O parte a Programului de Curăţarea Colonului NaturalSwiss este eficientă pentru îndepărtarea paraziţilor din organism – care pot cauza de asemenea mari probleme de sănătate – precum şi pentru detoxifiere.

Întreg Programul Clean Inside ajută intestinul gros să-şi exercite pe deplin funcţiile sale, făcându-l să fie deosebit de curat.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Parasic
Parasic

Parasic este un supliment nutriţional pentru eliminarea paraziţilor intestinali şi ouăle acestora din colon şi din alte părţi ale organismului.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Swiss Probiotix
Swiss Probiotix

Asigură o floră intestinală sănătoasă a colonului prin 8 miliarde de germeni de bacterii benefice vii, stabileşte baza unui sistem imunitar puternic şi totodată protejează tractul intestinal.

119 RON
Detalii
Adaugă in cos
Parasic Jr.
Parasic Junior

Solutia perfecta pentru copii in curatirea de paraziti. Fiind foarte eficient, Parasic Junior® este un lichid bun la gust pe care copiilor le place sa-l ia. Este recomandat si pentru adultii care prefera lichidele in locul capsulelor.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0