Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Cum se formează diareea? Care sunt cauzele diareei?

diaree 1Este boala cea mai frecventă la copii, dar apare des şi la adulţi. Este un fapt incontestabil, că aproape nimeni nu scapă de experimentarea diareei. Cauzele comune sunt infecţiile şi toxiinfecţiile alimentare, dar diareea poate fi cauzată şi de stres, alimente sau boli intestinale (diverticuloză, iritaţie intestinală, colită, cancer colorectal etc.)

Diareea reprezintă ameninţare şi în cazul călătoriilor în ţări exotice. În aceste locuri diareea este cauzată de consumul alimentelor necunoscute sau contaminate, respectiv de apa contaminată. Practic, introducem în tractul digestiv nişte bacterii noi, necunoscute de către organismul nostru. Datorită tratamentului cu antibiotice se distruge echilibrul florei intestinale, ceea ce duce de multe ori la apariţia diareei. În cazurile amintite de obicei avem de a face cu o boală uşoară şi de scurtă durată. Face excepţie diareea vârstnicilor şi a copiilor, unde există pericolul deshidratării apărute în urma pierderilor masive de lichide.

Cum se produce diareea?

Actualmente se cunosc patru mecanisme de producere a diareei. Acestea pot acţiona separat sau în combinaţie Diareea apare atunci când:

 • se modifică tranzitul intestinal, fie se încetineşte (ceea ce duce la înmulţirea bacteriilor dăunătoare), fie se accelerează (nu rămâne timp pentru o digestie adecvată, pentru absorţia apei şi a nutrienţilor)
 • în intestine se acumulează substanţe care leagă apa. Datorită acestor substanţe apa din organism intră în lumenul intestinal prin traversarea peretelui intestinal. Volumul crescut al apei din intestine depăşeşte capacitatea de absorbţie a colonului, astfel materiile fecale nu se îngroaşă şi rămân lichide.
 • prin mucoasa intestinală se secretă cantităţi prea mari de apă şi electroliţi , sau celulele mucoasei intestinale nu pot absorbi suficientă apă din conţinutul intestinal.
 • mucoasa intestinală se inflamează, ceea ce poate fi un fenomen secundar, asociat diferitelor boli.

Infecţiile bacteriene sau virale pot iniţia oricare dintre mecanismele enumerate. Pot fi induse, de asemenea, de medicamente (de exemplu laxative, antibiotice, antiacide, diuretice şi unele medicamente folosite în tratamentul artritei gutoase). Alte cauze posibile ale diareei: consumul excesiv de alcool, alergii alimentare, diabetul zaharat, hipertireoza şi unele tipuri de cancer.

Diareea poate fi şi utilă

Una dintre cele mai eficiente mecanisme de apărare ale organismului este chiar diareea. Aceasta este metoda corpului de a scăpa de toxinele care cauzează inflamaţia mucoasei gastrice şi intestinale. În acest caz diareea are rol de curăţare, şi din acest motiv nu este indicat să recurgem imediat la medicamente antidiareice. Mai bine aşteptăm cu răbdare trecerea acestor câteva zile neplăcute, până diareea se opreşte de la sine. Însă este foarte important să nu uităm de completarea apei şi a sărurilor pierdute pentru a preveni deshidratarea.

Când să ne adresăm medicului?

Dacă diareea persistă mai mult de două zile şi se asociază cu febră înaltă şi crampe abdominale, trebuie să apelăm neapărat la medic. Alte semne îngrijorătoare: erupţii cutanate, icter (gălbeneală, îngălbenirea pielii şi a sclerei), organism slăbit, prezenţa de puroi, mucus sau sânge în scaun.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

Ce trebuie să facem?

 • Să bem multe lichide
  Prin consumul de lichide cu conţinut de sare şi zahăr suplimentăm glucoza şi sărurile minerale. În acest scop băuturile sportive şi băuturile de rehidratare sunt cele mai eficiente. Şi noi putem prepara băutură de rehidratare dacă într-un litru de apă fiartă şi răcită dizolvăm o linguriţă de sare marină şi opt linguriţe de miere. Din această băutură să bem câte un litru la fiecare două ore, adică 125 ml la fiecare 15 minute. Este o soluţie de rehidratare simplă, uşor de preparat, care completează repede deficitul de lichide al organismului. De la descoperirea ei din 1974, această băutură de rehidratare a salvat milioane de vieţi, iar în revista medicală Lancet a fost apostrofată drept cea mai mare descoperire a secolului XX.
  Şi infuziile de plante medicinale au efecte asemănătoare. Unele dintre ele au efecte foarte benefice asupra problemelor digestive. În timpul zilei putem consuma liniştit două (chiar şi trei) ceşti de ceai de zmeură (nerecomandat în primele luni de sarcină) sau ceai de ghimbir, dar în cantităţi mici deodată. La ceaiul de sunătoare sau muşeţel mai putem adăuga ulei de cătină (5 picături la 250 ml).
  Băuturile carbogazoase (ape minerale, cola) nu sunt recomandate datorită conţinutului de dioxid de carbon.
 • Doar lichide clare
  Răspunsul la întrebarea, ce să consumăm în caz de diaree, este simplu: doar lichide clare, de exemplu zeama supei de găină etc. Bulionul suplimentează excelent mineralele pierdute. Supa de vită nu se recomandă bebeluşilor şi copiilor mici, nici celor care suferă de alergii alimentare.
 • Să evităm unele alimente
  Mai ales pe cele cu conţinut bogat în zaharuri greu digerabile. Acestea sunt pâinea şi produsele de panificaţie obţinute din făină integrală, pastele făinoase, fulgile de ovăz şi porumb, merele, prunele, perele. Nici cartofii şi târăţa nu sunt recomandate. Este important să nu consumăm fructe crude, mâncăruri grase şi să nu bem sucuri de fructe până când tranzitul intestinal nu revine la normal. Cu alte cuvinte, să nu încărcăm sistemul nostru digestiv cu alimente, până când diareea nu se opreşte complet. Să mâncăm mai puţin, numai cât să suprimăm senzaţia de foame.
  Fasolea şi varza creaţă sunt alimente foarte sănătoase, însă în acest caz trebuie să le evităm cu desăvârşire. Acest lucru este valabil şi pentru lactate, ele pot dăuna organismului care se confruntă cu diareea, indiferent dacă este cauzată de intoleranţa la lactoză sau este de natură bacteriană sau virală. Dacă consumul de lapte provoacă efecte nedorite, ca de exemplu balonare, dureri de stomac, diaree, trebuie să evităm, de asemenea, toate alimentele care conţin lactoză. În general toate lactatele se numără aici, cu excepţia iaurtului alb şi a câtorva lactate fermentate, ca de exemplu brânza cottage (telemea). Şi îngheţata poate cauza probleme intestinale. Ar trebui să ne abţinem de consumul de alcool şi cafeină cel puţin 48 de ore după dispariţia simptomelor, deoarece aceste substanţe cauzează deshidratare prin stimularea producerii de urină de către rinichi.
 • Să mâncăm alimente uşor digerabile
  Chiar dacă diareea s-a oprit, încă o perioadă de timp se recomandă consumul de alimente care nu irită intestinele. Cele mai potrivite sunt bananele, orezul, biscuiţii, carnea fiartă de pui, piureul de cartofi, iar ca băutură sucul de mere. În primele 24 de ore după dispariţia diareei, când apetitul revine, să consumăm doar banane, orez fiert, mere şi pâine prăjită. Necesarul de potasiu, indispensabil în reglarea echilibrului hidric, poate fi asigurat prin consumul de banane. Pâinea prăjită şi orezul fiert asigură necesarul de carbohidraţi. Să evităm consumul de fibre, deoarece stimulează tranzitul intestinal, ceea ce ar irita inutil intestinele. Conform medicinii naturiste, curăţirea intestinală poate fi realizată şi prin consumul de mere. Să consumăm alimentele amintite mai sus în cantităţi mici, iar după 48 de ore alimentaţia poate fi completată cu cartofi fierţi şi legume înăbuşite.
  După dispariţia completă a simptomelor, treptat, ne putem întoarce la dieta noastră normală. Laptele, lactatele, ouăle şi carnea trebuie reintroduse cel mai târziu în alimentaţie.
 • Remedii preferate
  Printre cele mai preferate remedii se numără pectina, capsulele de probiotice cu tulpini bacteriene de Lactobacillus şi Bifidobacterium. Pâinea Sfântului Ioan pe bază de pudră de roşcove, arpacaşul şi banana pot fi, de asemenea, folositoare.
  Însă scopul nostru nu trebuie să fie acela de a rezolva prompt diareea şi simptomele neplăcute cauzate de tranzitul intestinal accentuat, pentru că astfel am prelungi prezenţa în tractul digestiv a substanţelor nocive sau a paraziţilor.

Programul Clean Inside şi curăţirea intestinală

diaree 2Este o metodă ideală de prevenţie, care ne protejează de apariţia diferitelor boli. Este una dintre cele mai eficiente metode naturale în combaterea constipaţiei. A Programul Clean Inside are o compoziţie ideală (Clean Inside fibre, Parasic és SlimTea). Clean Inside fibre conţine fibre solubile şi insolubile de o calitate superioară, având efecte benefice asupra sănătăţii colonului. Datorită celorlalţi componenţi ai săi (vezi aici), putem obţine curăţirea intestinală completă:

 • curăţă colonul de depuneri şi paraziţi
 • ameliorează sau rezolvă complet simptomele constipaţiei
 • aduce uşurare în caz de constipaţie şi hemoroizi
 • stimulează blând procesele naturale de excreţie
 • protejează mucoasa intestinală de efectul iritant al substanţelor toxice şi cancerigene
 • reduce riscul cancerului colorectal
 • ne protejează împotriva unor boli (reduce riscul de dezvoltare a colitei, diverticulozei etc.)

Programul Clean Inside a ajutat foarte multe persoane care au suferit de probleme intestinale. Citind opiniile lor puteţi să vă convingeţi de eficacitatea produselor noastre.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Swiss DigestFX
Swiss DigestFX

Capsula Swiss DigestFX® conține enzime naturale, care administrate în timpul meselor ajută la digestie și la prevenirea multor probleme digestive, ca și balonarea, flatulență, crampe, gaze, arsuri stomacale, digestie lentă, iritații sau alte tulburări digestive.

145 RON
Detalii
Adaugă in cos
Parasic
Parasic

Parasic este un supliment nutriţional pentru eliminarea paraziţilor intestinali şi ouăle acestora din colon şi din alte părţi ale organismului.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul Clean Inside
Program CleanInside

Programul de curățarea intestinelor Clean Inside se compune din trei produse, pe care le- am dezvoltat special pentru curăţare cea mai complexă şi cea mai naturală a colonului.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0