Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Diverticuloza și simptomele/Care este cauza/De ce se formează?

Diverticulita este o boală a civilizaţiei, a carei apariție este de multe ori legată de modul de alimentaţie şi este consecinţa constipației cronice. Această boală este cauzată de inflamația unor mici saci, numiți diverticuli. Aceste diverticuli se găsesc în partea interioară a sistemului digestiv, în special în colon, respectiv pe părțile slăbite ale acestuia. Problemele grave de sănătate pot apărea în cazul în care diverticulii se infectează, şi apare inflamația intestinală – diverticulita.

Principala cauză de apariție a bolilor diverticulare este cantitatea suficientă de fibre, care lipsește din alimente. Această boală este cunoscută încă de când au apărut pe meniul oamenilor primele alimente procesate industrial și lipsite de fibre. În afară de acestea, s-a înregistrat și o scădere a consumului de legume, fructe si legume păstăioase. Prin urmare, inflamația intestinală apare numai în țările puternic industrializate din America, Australia şi Europa, în timp ce în rândul populaţiei indigene din Africa şi Asia este rară.

Inflamație intestinală – Cauze

diverticulita 1Cine are cel mai mare risc de boală? Răspunsul este clar. În loc de produsele de brutările din făină integrală alegem cele făcute din făină albă? Consumăm zilnic jumătate de kilogram de legume crude și înăbușire, și fructe proaspete? Suferim de constipație pe perioade mai îndelungate? Am trecut de vârsta de patruzeci de ani? Dacă am răspuns afirmativ la fiecare întrebare, inflamația intestinală ne pândește în mod sigur.

Colonul este cea mai vulnerabilă parte a sistemului digestiv. Esența bolii o constituie sacii mici formați pe mucoasă, care presează musculatura colonului şi odată formate, vor rămâne acolo permanent. În cazul în care se formează multe saci similare, vorbim despre boala de diverticuloză. Majoritatea diverticulilor apar la golirea intestinului, în zona cu cea mai mare presiune. Aceasta este de obicei în regiunea colonului sigmoid sau descendent. Deoarece în timpul eliminării scaunului solid (defecație) creşte presiunea în intestin şi pe părţile mai slabe se dilată mucoasa.

Diverticuloza este un fel de hernie. Sacii caracteristici apar pe peretele colonului. Aceștia sunt ca nişte baloane mici, care apar de obicei pe părţile slăbite ale unui pneu de bicicletă. Dimensiunea diverticulului poate fi de la 3 mm până la chiar 3 cm. Apare rar înainte de vârsta de patruzeci de ani. Şansele de apariție cresc odată cu vârsta, şi peste 80 de ani apare aproape la toată lumea. De ce? La apariția acestora, pe lângă o dietă lipsită de fibre contribuie și obezitatea, constipaţia cronică, slăbirea continuă a ţesutului conjunctiv la vârste înaintate, aceasta fiind facilitată și de terapia cu corticoizi, chimioterapia și imunosupresia.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

Deoarece diverticuloza este în strânsă legătură cu modul de viaţă şi de alimentație. Această boală este practic necunoscută în rândul triburilor indigene, şi nu a fost înregistrată de nimeni în ultimele câteva secole, atunci când în dietă oamenilor exista o cantitate suficientă de fibre. Cea mai mare semnificaţie o are faptul că produsele alimentare nu conţin suficiente fibre, ceea ce duce la constipație cronică. În cazul unei cantități corespunzătoare de fibre, scaunul devine mai moale, scade presiunea internă în intestin şi conţinutul intestinal se elimină mai ușor. Din acest motiv, dacă creștem cantitatea de fibre în dietă, putem evita, sau cel puţin diminuea posibilitatea inflamației intestinale, şi astfel scăpăm de simptomele neplacute care însoţesc diverticuloza.

Diverticuloza și simptomele acesteia

De cele mai multe ori nu apare nicio problemă. Dacă totuși, este vorba doar de probleme abdominale nespecificate, respectiv dureri în partea inferioară a abdomenului, senzație de plinătate, balonări sau probleme de eliminare a scaunului. Complicatiile poate fi însă foarte dramatice. Acestea apar în cazul în care în diverticul rămân blocate reziduuri alimentare nedigerate, diverticulii se infectează, şi apare inflamația intestinală – diverticuloza, care se extinde și în zona diverticulului. Simptomele includ febra mare, care este însoţită de durerea caracteristică în partea stângă a abdomenului. Inflamația este frecvent însoțită de sângerări la nivelul rectului.

Ce pericole pot exista, dacă nu facem nimic?

diverticulita 2Diverticuloza poate fi cauza scaunului cu sânge. Deoarece inflamația intestinului poate afecta vasele de sânge și poate provoca sângerări. Diverticulul inflamat se poate găuri. În acest caz, conţinutul intestinal infectat se revarsă în cavitatea abdominală, unde cauzează inflamaţia peritoneului – peritonita, care ar putea pune viața în pericol. În acest caz, abdomenul este foarte dureros, se întărește, devine tensionată, pot apărea vărsături, gazele nu sunt emise, și pacientul face febră.

Inflamaţia poate avea o progresie lentă, şi se poate extinde treptat și asupra organelor adiacente. Aceasta este o altă complicație gravă, caz în care apar fistule, care sunt niște canal anormale, tubulare între intestine și vezica urinară, sau alte organe. Prin acestea bacteriile se pot răspândi în celelalte organe. În cazul femeilor apar deseori canale, care leagă colonul de vagin. Acest lucru se reflectă apoi prin secreții puroioase sau prezența leucocitelor și bacteriilor în urină, urinarea este însoțită de dureri și usturime, iar cistita reapare și după tratamentul cu antibiotice.

Ce avem de făcut?

La apariția durerilor abdominale, a scaunului cu sânge și a altor simptome ale diverticulozei avem nevoie neapărat de un medic! Durerea poate fi câteodată ameliorată cu comprese cu gheață puse în partea stângă a abdomenului. Să nu punem niciodată comprese calde, deoarece acestea accelerează progresia infecţiei, care poate duce la găurirea diverticulului.

Cazurile mai puțin severe pot fi vindecate cu antibiotice şi diete bazate pe lichide, care reduc gradul de încărcare a colonului. De regulă, simptomele dispar după câteva zile. Se va trece la o dietă ușoară și se vor consuma numai alimente moi, adică nu se vor mânca fructe și legume crude, produse de patiserie din făină integrală, fructe cu sâmburi, porumb, condimente iuți, şi nu se vor bea băuturi alcoolice şi băuturi cofeinizate.

În cazul inflamației cronice a intestinului – a diverticulozei, respectiv a zonei intestinale, precum și în cazul rupturii peretelui intestinal, care este urmată de peritonită- să cerem imediat sfatul medicului. În astfel de cazuri dramatice, să contactăm imediat cea mai apropiată secție de chirurgie. În majoritatea cazurilor este nevoie de tratament la spital, sau chiar și intervenție chirurgicală. Până la examinare să nu mâncăm și să nu bem nimic.

Pot fi evitate complicațiile?

Cea mai bună metodă de prevenire este consumarea produselor alimentare, care constau în mare parte din fibre. Acestea permit formarea de materii fecale mai mari, astfel încât la eliminare colonul nu este forțat la contracții extreme. Astfel prevenim formarea diverticulilor, respecftiv faptul ca scaunul să ajungă în diverticulii existenți, care ar duce la dilatarea acestora sau ar putea fi cauza unei inflamații intestinale.

Prin urmare fibrele au un rol important în prevenirea complicaţiilor, care pot fi inflamația intestinalăsau perforarea următorului segment intestinal. Astfel, dacă medicul stabileşte diagnosticul de diverticuloză, întâi va recomanda cu siguranță schimbările în dietă pentru a evita intervenţia chirurgicală, care, în cazul unor complicații, este de multe ori inevitabilă. Deci este mai bine să consumăm alimente cu un conținut ridicat de fibre, să evităm alimentele rafinate, care duc la constipație, și sunt principala cauză a diverticulozei.

Trebuie să ne schimbăm în mod evident obiceiurile alimentare

Primul lucru pentru a preveni complicațiile este să consumăm alimente cu un conținut ridicat de fibre. Surse excelente de fibre sunt legumele păstăioase, pâinea din făină integrală și alimentele obţinute din cereale nedecorticate mâncarea poate fi presărată și cu tărâţe crude. Să consumăm în mod regulat legume în diverse forme (crude, uşor înăbușite sau murate, de ex. varză). Să nu decojim fructele, şi similar legumelor, să le consumăm în special în starea lor originală, deoarece în sucul lor nu sunt deloc fibre. Surse excelenta de fibre sunt fructele uscate: stafide, prune, caise, curmale.

Avertisment important:
Să nu uităm, că fibrele sunt foarte importante, dar trebuie să creștem încet cantitatea acestora în alimentele consumate şi să introducem treptat și schimbările nutriţionale. Să planificăm schimbarea pe o perioadă de şase sau opt săptămâni, pentru ca sistemul digestiv să se poată obișnui cu modificările. Deoarece persoanelor care până acum aveau o dietă săracă în fibre consumate, în primele săptămâni cantitatea mare de fibre din alimente le va cauzează de obicei balonare și formarea excesivă de gaze intestinale…

Psyllium – sursă de fibre solubile

Dacă alimentele noastre consumate zilnic nu conțin suficiente fibre, este necesară suplimentarea acestora. Cea mai bogată sursă naturală este psyllium. Se obține din coaja curățată a semințelor pătlaginei (Plantago psyllium sy, Plantago ovata). Acesta se umflă în lichid, devine gelatinoasă și își mărește volumul de 40 de ori. Psyllium este o fibră solubilă, similară celor existente în unele cereale (ovăz, orz). Principala diferenţă constă în faptul că fibra din acesta are un conţinut mai caracteristic, decât fulgii de ovăz, de exemplu. În cazul unui consum regulat de psyllium funcţionarea fiziologică a sistemului digestiv se optimizează, în special intestinul subţire şi colonul.

Prin faptul că fibra reține o cantitate mare de apă, creşte volumul conţinutului intestinal și stimulează peristaltismul intestinal. La preparare trebuien să respectăm următoarele indicații: se adaugă o lingură de psyllium la 200 ml de lichid (apă, lapte, suc de fructe) sau iaurt, respectiv zer, se amestecă şi se bea imediat. După aceea se beau alte 250 ml de apă. Este important consumul regulat de lichide!

Ce să nu mâncăm, dacă ni s-a pus diagnosticul de: diverticuloză

Să reducem consumul produselor alimentare tratate industrial. Acestea nu sunt sănătoase nici în general, dar în cazul diverticulozei sunt foarte dăunătoare. În această categorie se includ următoarele: carne, dulciuri, alimente grase, produse de brutărie din făină albă. Să nu mâncăm legume și fructe cu multe semințe (zmeură, căpşuni, mure, smochine, roșii), deoarece seminţele se pot bloca în diverticuli şi pot cauza inflamaţia.

Să mestecăm bine toate semințele – nucii sau orezul prăjit conţin părți tari, care se pot bloca în diverticuli și pot cauza inflamaţia. ATENŢIE! După o diverticuloză severă nu e bine să se consume aceste alimente.

Să evităm cofeina – asemenea băuturilor carbogazoase, aceasta irită intestinele. Să consumăm doar cantități moderate de alcool. O băutură alcoolică pe zi contribuie la relaxarea intestinului, ceea ce poate avea un efect benefic asupra diverticulilor.

Alte măsuri

În continuare, este neapărat necesar:

 • Să consumăm suficiente lichide: să bem pe zi câte 3-4 dl pe fiecare 10 kg din greutatea corporală, adică în medie 6-8 pahare de apă, ceai de plante și apă minerală necarbogazoasă. Lichidele sunt eficiente în cazul constipației, care însoțește diverticuloza. În cazul în care colonul se golește sub o presiune mare, mușchii peretelui abdominal se contractează prea tare, ceea ce va conduce la creșterea diverticulilor mici.
 • Să asigurăm regularitatea scaunului: să nu reținem niciodată scaunul – acest obicei prost poate duce la creșterea diverticulilor
 • Să facem mișcare în mod regulat: prevenirea și vindecarea diverticulilor include și exercițiile fizice regulate. Tonusul muscular mai bun, care este rezultatul exercițiilor fizice, se referă nu numai la picioare și şolduri, ci și la mușchii abdomenului și a musculaturii netede a intestinului. Rezultatul este adesea o eliminare mai ușoară a scaunului
 • Să nu folosim laxative, supozitoare:Deşi la început au efecte asupra constipaţiei, după un anumit timp nu vor mai niciun efect. Dacă constipația ne face zilele amare, să utilizăm mai bine produse naturale, care ajută la eliminarea cauzei. De exemplu: prune uscate, suc de prune, varză acră, suc de varză, ulei de măsline sau de in (trei linguri pe zi, înainte de masă), semințe de in, ceaiuri speciale pe bază de plante, amestecuri speciale de plante medicinale, cum ar fi Slim Tea.
 • Să nu fumăm: fumatul poate agrava diverticuloza
 • Detoxifierea regulată a organismului: cea mai bună perioadă pentru o cură de detoxifiere este toamna, atunci când există multe legume şi fructe, sau primăvara, când este indicat să ne descărcăm organismul de ”excesele făcute iarna” şi să îl regenerăm. În cazul fiecărei curățenii generale primii pași trebuie să fie curățarea intestinelor și detoxifierea.

Programul Clean Inside pentru curăţare internă

Programul Clean Inside conţine fibre solubile și nesolubile de o calitate superioară, care constituie condiţiile de menținere a sănătății colonului. Aceasta este una dintre cele mai eficiente și sigure metode de vindecare a constipației. Când datorită ingredientelor acesteia curăţăm intestinul de depuneri și paraziţi, simptomele nu se ameliorează numai, ci în majoritatea cazurilor dispar de tot. Aceasta este metoda ideală de prevenire, care ne protejează de diferite boli. După cura de detoxifiere este recomandabilă luarea fibrei Clean Inside, care are o compoziție ideală. Deoarece în afară de psyllium aceasta conține alte 15 fibre solubile și nesolubile din diferite plante medicinale. Prin luarea acesteia împiedicăm în mod eficient formarea altor depuneri în intestine, precum și a diverticulilor, şi astfel și posibilitatea apariției inflamației intestinale.

Alte motive pentru a lua Clean Inside:

 • Facilitează procesul natural de eliminare a scaunului.
 • Ameliorează constipaţia şi hemoroidul.
 • Creşte senzaţia de saţietate, împiedică consumul altor alimente bogate în energie, contribuind astfel la reducerea greutăţii.
 • Protejează mucoasa din intestine de iritațiile cauzate de substanţele toxice şi cancerigene.
 • Reduce riscul cancerului rectal și de colon.
 • Reduce riscul formării diverticulilor şi pericolul de inflamare a intestinului – a diverticulozei

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Programul ToxiClean
Program ToxiClean

Programul de detoxifere ToxiClean a fost dezvoltat în aşa fel, încât administrat împreună cu programul Clean Inside să aibă un efect de curăţare şi de dezintoxicare şi mai eficient asupra organelor interne, pentru sănătatea zilnică.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
Detox Vital
Detox Vital

Realimentează organismul cu substanţele nutritive consumate, cu vitamine, substanţe minerale şi substanţe nutritive verzi vegetale, ajutând prin aceasta procesele de detoxifiere naturale ale organismului.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Parasic
Parasic

Parasic este un supliment nutriţional pentru eliminarea paraziţilor intestinali şi ouăle acestora din colon şi din alte părţi ale organismului.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0