Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog


Fenicul (Foeniculum vulgare, Molura)

fenicul 1Cele trei tipuri principale cunscute de fenicul: Feniculul comun, Chimionul – Foeniculum dulce –, şi Feniculul bulb – Foeniculum azoricum1. În funcţie de tipul de fenicul este o plantă erbacee cu tulpina dreaptă, cilindrică, fin striată longitudinal,înaltă până la doi metri și ramificată începând de la bază. Frunzele, prevăzute la bază cu o teacă dezvoltată, sunt alungit-triunghiulare și multipenat-partite. Partea cea mai utilizată fiind bulbii, care pot fi de culoare albă şi verde deschis. Sunt comestibile atât mugurii, cât şi frunzele, florii şi fructele, care se mai numesc – incorect – seminţe, datorită dimensiunilor mici.

Utilizarea: Pot fi consumate crude, prăjite, fierte sau ca şi condiment, precum şi sub formă de ceai este foarte sănătos. Pe lângă efectul lui laxativ, conţinutul de fibre facilitează eliminarea substanţelor cancerigene şi a toxinelor care contribuie la formarea tumoarelor maligne. Consumul regulat inhibă dezvoltarea tumoarelor în colon2. Este un analgezic remarcabil, se aplică cu succes pentru dureri abdominale puternice sau pentru crampe de menstruaţie34.

Rezultatele cercetării: Decoctul de fenicul facilitează apoptoza, adică moartea programată a celulelor atrofiate, reduce numărul radicalilor liberi, prevenind astfel creşterea tumoarelor, în primul rând la nivelul sânilor şi al ficatului5. Este bogat în atenol, a cărui material volatil are efect puternic antibacterial, antifungic6. Detoxifiant, antioxidant78 şi are proprietăţi antimicrobiene910, conţinutul de flavonoide11 întăreşte capilarele. Setează nivelul de colesterol12, astfel protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Este un excelent anti-inflamator13, ajută digestia, reduce balonarea14.

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Clean Inside, Parasic, ToxiClean.

Referinţe:
1. Cserni Imre – Kovács Noémi: A gumós édeskömény (Foeniculum Vulgare Mill. convar. Azoricum Mill. Thell.) termeszthetősége Magyarországon Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar, Kecskemét
2. http://www.lifeandhealth.org/2014/03/02/fennel
3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378874101002495
4. „Almanacco della Nutrizione” di Gayla J. Kirschmann e John D. Kirshmann
5. Centro di Medicina Integrativa di Careggi
6. http://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-fennel.html
7. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ffj.1929/abstract
8. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0278691508005905
9. http://online.liebertpub.com/doi/abs/10.1089/jmf.2008.0327
10. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S092666901200564X
11. http://www.rainbow.coop/library/antioxidant-activity-of-fennel/
12. http://www.liveandfeel.com/articles/benefits-of-fennel-herb-1706
13. http://www.indepthinfo.com/fennel/health.htm
14. http://www.revista-vitalitas.com/plante-medicinale/gustos-feniculul

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Clean Inside, Parasic, ToxiClean.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Swiss Probiotix
Swiss Probiotix

Asigură o floră intestinală sănătoasă a colonului prin 8 miliarde de germeni de bacterii benefice vii, stabileşte baza unui sistem imunitar puternic şi totodată protejează tractul intestinal.

119 RON
Detalii
Adaugă in cos
Parasic Jr.
Parasic Junior

Solutia perfecta pentru copii in curatirea de paraziti. Fiind foarte eficient, Parasic Junior® este un lichid bun la gust pe care copiilor le place sa-l ia. Este recomandat si pentru adultii care prefera lichidele in locul capsulelor.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul ToxiClean
Program ToxiClean

Programul de detoxifere ToxiClean a fost dezvoltat în aşa fel, încât administrat împreună cu programul Clean Inside să aibă un efect de curăţare şi de dezintoxicare şi mai eficient asupra organelor interne, pentru sănătatea zilnică.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0