Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog


Frunza de mentă (Mentha peperita)

Frunza de mentă 1Menta este o plantă medicinală răspândită, care a fost identificată pentru prima dată în 1696 în Anglia1. Numai frunzele pot fi utilizate în scopuri medicinale, sunt des folosite în produsele farmaceutice2.

Utilizare: Menta creşte aciditatea gastrică, favorizând astfel digestia3. Dezvoltă un efect anestezic uşor asupra mucoaselor şi în tractul digestiv4 Poate fi folosit în diaree, indigestie, sindrom de colon iritabil, greaţă, inapetenţă si colici5. Este un antiinflamator ce poate fi folosit împotriva ulcerelor şi microbilor, şi este un stimulent cunoscut6. Poate fi regăsită în compoziţia multor produse farmaceutice, deoarece aroma ei conferă un gust plăcut, o digestie mai uşoară şi ajută la valorificarea substanţelor active de către organism7.

Rezultatele cercetărilor: Numeroase studii au demonstrat valoarea terapeutică a mentei. Într-un studiu controlat cu placebo, pacienţilor cu dispepsie non- ulceroasă i s-a administrat un preparat din mentă şi ulei de chimion. Atât analiza primară cât şi cea secundară au arătat superioritatea amestecului de mentă / ulei de chimion8. Potrivit unui alt studiu, pacienţii care utilizau mentă au constatat colici mai rare la pasajul baritat9. Menta poate fi un adjuvant şi în eliminarea calculilor biliari: într-un studiu necontrolat la care au participat 31 de pacienţi s-a constatat dizolvarea în proporţie de 73% a calculilor biliari la pacienţii care au utilizat cu regularitate derivate din mentă10.

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Parasic®, Slim Tea®, ToxiClean®.

Referinţe:
1. The Complete Guide to Natural Healing, International Masters Publishers, AB. ©2000, 1:16.
2. Ibid.
3. Balch, Phyllis and Balch, James. Prescription for Nutritional Healing, 3rd ed., Avery Publishing, ©2000, pg. 106.
4. Ibid.
5. Ibid.
6. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 72.
7. Mowrey, Daniel. The Scientific Validation of Herbal Medicine, Keats Publishing, ©1986, pg. 103.
8. PDR For Herbal Medicines, 3rd edition, Thompson PDR, ©2004, pg. 629.
9. Ibid.
10. Ibid.

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Parasic®, Slim Tea®, ToxiClean®.

NaturalSwiss =
Produse în total:
0