Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Cauzele și tratamentul halenei sau al respirației neplăcute

Halitoza sau respiraţia urât mirositoare nu este neplăcută doar pentru cei care suferă de această afecţiune, ci şi pentru persoanele care intra în contact cu ei.

halena 1

Pentru a scăpa de respiraţia urât mirositoare, nu este suficient să mestecaţi gumă sau să luaţi bomboane de mentă. Este mult mai important să identificaţi cauzele ce duc la o respiraţie urât mirositoare, aşa cum se procedează în cazul oricarei alte probleme de sănătate.

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată de numeroase probleme de sănătate. Oricare dintre aceste cauze posibile trebuie examinate şi, pentru stabilirea cauzei exacte în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare, este nevoie uneori de consultarea unui medic. Atunci când este descoperită adevarata cauză în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare, această problemă poate fi rezolvată în general mult mai uşor.

Respiraţia urât mirositoare : cauze posibile

Există cauze obişnuite şi mai puţin obişnuite în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare. Este indicat săp le cunoaşteţi pe toate.

Fireşte, nu vom enumera aici cauze cum ar fi fumatul regulat, ceapa, usturoiul sau consumul de alcool. Eliminarea acestora va îndepărta respiraţia urât mirositoare după o perioadă scurtă de timp, iar acest lucru nu necesită tratament special.

Igiena orală defectuoasă

halena 2

Cea mai recurenţă cauză pentru o respiraţie urât mirositoare este igiena orală defectuoasă. Atunci când nu ne spălăm pe dinţi suficient de des sau ne spălăm greşit, în cavitatea bucală rămân resturi de alimente care, după un timp, încep să se descompună. Este important de ştiut că aceste resturi descompuse rămân în cavitatea bucală şi favorizează dezvoltarea bacteriilor, care accentuează la rândul lor mirosul. Dacă aceasta este cauza reală în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare, soluţia este simplă: o periere a dinţilor mai eficientă şi realizată mai des. O idee buna ar fi şi folosirea aţei dentare, deoarece periuţa de dinţi nu ajunge peste tot.

Dinţii cariaţi

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată şi de carierea dinţilor. Persoanele care au dinţi cariaţi pot avea şi probleme cu gingiile; în consecinţă, apar numeroase bacterii ce cauzează respiraţia urât mirositoare. Astfel, respiraţia urât mirositoare nu este singura problemă, deoarece bacteriile deteriorează şi mai mult dinţii. Pentru a trata şi a preveni respiraţia urât mirositoare şi cariile, este necesar să se efectueze vizite la dentist la fiecare 6 luni.

Alimentaţia săracă în carbohidraţi

O altă cauză care generează respiraţia urât mirositoare poate fi şi alimentaţia săracă în carbohidraţi. Carbohidraţii ard grăsimile din organism, transformându-le în sursa primară de energie şi eliberând astfel cetonă. Cetona este o substanţă care miroase puternic a acetonă, generând respiraţia urât mirositoare, această afecţiune numindu-se respiraţie cetonică (halena cetonică). Această afecţiune este relativ uşor de tratat, pentru că respiraţie urât mirositoare poate fi eliminată prin introducerea în dietă a fibrelor, care nu numai că împiedică ca respiraţia urât mirositoare să apară, dar îmbunătăţeşte şi digestia.

Gura uscată

Uscarea excesivă a gurii poate cauza respiraţia urât mirositoare, însă poate indica şi o altă boală mai gravă. Secretarea insuficientă a salivei în cavitatea bucală duce la proliferarea bacteriilor prezente, acestea nefiind îndepărtate. Dezhidratarea este cauza principală a uscării gurii, însă acest aspect poate fi remediat uşor prin consumul de lichide. Secretarea insuficientă a salivei poate fi generată totuşi şi de o disfuncţie a glandelor salivare, efect secundar al folosirii unor medicamente. O altă cauză ar putea fi respiratul pe gură.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

Alte cauze legate de starea de sănătate

Respiraţia urât mirositoare poate apărea din cauza unei afecţiuni mult mai grave, deci dacă nici una dintre situaţiile de mai sus nu se aplică, este indicat să fie consultat un medic.

Respiraţia urât mirositoare poate apărea ca simptom al următoarelor afecţiuni: boli ale gingiilor, paradontoză, inflamarea gâtului, amigdalita, infecţii ale aparatului respirator, bronşita cronică, infecţii cronice ale sinusurilor, sinuzita, diabet, reflux gastroesofagian, probleme ale ficatului sau ale rinichilor, sindromul Sjogren sau intoleranţa la lactoză.

Simptome frecvente

Majoritatea persoanelor nu sunt conştiente de faptul că au respiraţia urât mirositoare sau cred că este vorba despre o problemă temporară. Cu toate acestea, există şi alte simptome care ar trebui să fie tratate cu seriozitate.

Respiraţia urât mirositoare este de obicei însoţită de un gust amar în gură şi adesea de o dereglare a gustului. Problemele existente, în funcţie de cauzele lor, sunt câteodată însoţite de uscarea gurii. În general, pe limbă reapare o peliculă care fusese îndepărtată.

Tratatament pentru respiraţia urât mirositoare

Tratamentul în ceea ce priveşte respiraţia urât mirositoare se realizează, în unele cazuri, cu ajutorul medicului, dar de cele mai multe ori, schimbarea stilului de viaţă poate rezolva această problemă.

În cazul în care copiii suferă de respiraţie urât mirositoare, trebuie consultat un medic, deoarece aceasta indică în general, în afara cazurilor în care există probleme dentare, o infecţie sau un simptom al unei afecţiuni medicale nediagnosticate.

halena 3

Trebuie de asemenea să consultaţi un doctor dacă problema se agravează dacă vă apar ulceraţii în gură sau dacă mestecatul şi inghiţitul devin dureroase. De asemenea, este necesar să consultaţi un medic dacă respiraţia urât mirositoare este insoţită şi de febră, în afara situaţiei în care aceasta este generată de dezhidratare.

Deoarece digestia şi respiraţia urât mirositoare sunt strâns legate între ele, uneori este suficient să adoptaţi un stil de viaţă sănătos, pentru a corecta această problemă. O dietă bogată în fibre ameliorează adesea starea de sănătate.

Respiraţia urât mirositoare poate fi cauzată şi de toxinele din organism. În acest caz, o cură de detoxifiere este singura soluţie, iar Programul ToxiClean este cel mai recomandat pentru acest lucru. Pentru a îmbunătăţi digestia, o curăţire temeinică a colonului poate fi de ajutor. Cel mai potrivit produs pentru acest lucru este Clean Inside Intestinal Cleanser.

Mascarea mirosului nu este o soluţie, la fel ca mestecatul gumei sau consumul de drajeuri de mentă. Trebuie să găsiţi mai întâi cauza reală pentru a o trata cu succes.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
ToxiClean capsule
Capsule ToxiClean

Ajută organismul în procesele de eliminare ale celor mai periculoase metale grele în timpul detoxifierii sângelui, ficatului, rinichilor şi ale altor organe.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul Clean Inside
Program CleanInside

Programul de curățarea intestinelor Clean Inside se compune din trei produse, pe care le- am dezvoltat special pentru curăţare cea mai complexă şi cea mai naturală a colonului.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
Detox Vital
Detox Vital

Realimentează organismul cu substanţele nutritive consumate, cu vitamine, substanţe minerale şi substanţe nutritive verzi vegetale, ajutând prin aceasta procesele de detoxifiere naturale ale organismului.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0