Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog


Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)

Lemnul dulce 1Originar din Europa de Sud-Est şi din Asia de Sud-Vest, lemnul dulce creşte în sălbăticie în multe ţări europene şi din Orientul Mijlociu1. Numai rădăcina - proaspăt sau uscat – este utilizat ca medicament. Cel mai frecvent se foloseşte pentru tratamentul inflamaţiilor mucoasei şi ca antitusiv2.

Utilizare: Lemnul dulce se utilizează ca antiinflamator, antiulceros, mucolitic, antibacterian şi antifungic3. Este folosit de multă vreme cu succes pentru tratarea ulcerului peptic4. Poate fi eficient împotriva multor boli infecţioase. Astăzi lemnul dulce este folosit ca ingredient în medicamentele împotriva răcelilor şi gripei, şi este utilizat şi pentru a trata unele schimbări hormonale, cum ar fi menopauza5.

Rezultatele cercetărilor: Cele două componente principale ale lemnului dulce sunt glicirizina şi flavanina. Un studiu preliminar a sugerat că un comprimat masticabil de lemn dulce cu conţinut de glicirizină este la fel de eficient în tratamentul ulcerului gastric ca şi un medicament antiacid lider pe piaţă6. Studiul a arătat, de asemenea, că lemnul dulce deglicirizinat stimulează mecanismele naturale de apărare care împiedică apariţia ulcerelor prin creşterea numărului de celule mucinoase în tractul digestiv, îmbunătăţind astfel calitatea mucusului, prelungind viaţa celulelor intestinale şi îmbunătăţind microcirculatia intestinală7.

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Fibrele Clean Inside®.

Referinţe:
1. The Complete Guide to Natural Healing, International Masters Publishers, AB. ©2000, 1:140.
2. Ibid.
3. PDR For Herbal Medicines, 3rd edition, Thompson PDR, ©2004, pg. 511.
4. Ibid.
5. Ibid.
6. http://www.raleys.com/cfapps/healthnotesra/healthnotes.cfm?org=raleys&ContentID=2122006#Constituents
7. Balch, Phyllis and Balch, James. Prescription for Nutritional Healing, 3rd ed., Avery Publishing, ©2000, pg. 102.

Această plantă medicinală se regăseşte şi în produsul nostru Fibrele Clean Inside®.

NaturalSwiss =
Produse în total:
0