Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Materia fecală ne arată starea generală a sistemului digestiv

materia-fecala-ne-arata 1Dumneavoastră cum vă este scaunul? Știați că din culoarea, mirosul și consistența acestuia puteți să aflați dacă este în regulă sistemul digestiv al Dumneavoastră și că aceasta vă informează despre starea de sănătate? Pentru aceasta, dacă ați dori să preveniți îmbolnăvirile, trebuie să verificați zilnic calitatea materialului fecal al Dumneavoastră. Aceasta nu ați dori să o faceți? Nu vă interesează, sau chiar considerați dezgustător? Dacă este așa, schimbați-vă cât se poate de repede, pentru că astfel puteți evita diferitele complicații de sănătate. Dacă materialul fecal nu este ideal, deci nu are culoare auriu, nu are forma unei banane coapte, consistența lui nu seamănă cu cel a pastei de dinți, nu plutește pe suprafața apei și are miros neplăcut, citiți acest articol în continuare cu atenție.

Consistența scaunului în general poate să depinde și de mâncarea pe care l-am consumat în ziua precedentă. Schimbarea consistenței materialului fecal nu neapărat problemă, mai ales dacă durează puțin timp și se schimbă din timp în timp, între două defecații.

Însă în cazul în care culoarea și consistența scaunelui se schimbă o perioadă mai îndelungată, aceasta poate să fie semnul unei probleme de sănătate grave sau mai puțin serioase. În acest caz aceasta nu trebuie să fie lăsată în afara atenției, cât de repede trebuie să apelăm unui medic care depistează cauza problemei . De exemplu în cazul în care materialul fecal este deschisă la culoare, este gri sau verzuie, poate să fie un semn al înfundării canalelor biliare sau poate semnala îmbolnăviri ale ficatului.

Dacă culoarea sau consistența scaunului este schimbată o perioadă mai îndelungată, aceasta poate să aibă câteva cauze specifice:

Material fecal de culoare galbenă – cu miros dezgustător: absorbția insuficientă a grăsimilor (malabsorbție) pe baza insuficienței pancreasului, care poate să apare în urma pancreatitei, tumoarelor pancreatice, datorită fibrozei chistice, respectiv datorită sensibilității față de făină și constituenții ei.

Material fecal de culoare neagră – cu miros dezgustător: se datorează hemoragiei la nivelul gastric sau la nivelul intestinelor subțiri, care provine dintr-o ulcerație sau dintr-un tumor al acestor segmenţi. Fecalia neagră însă nu înseamnă nimic rău în cazul în care folosim suplimente alimentare cu conținut de fier. În astfel de cazuri însă scaunul nu are miros dezgustător, doar se va schimba culoarea acestuia.

Material fecal cu conținut hemoragic – având culoare castaniu: hemoragia ulcerațiilor sau ale tumorilor de la nivelul medial al intestinelor subțiri sau de la nivelul primului segment al colonului, boala Crohn, colita ulceroasă (inflamația colonului cu apariția de ulcerații).

Material fecal dur – se scufundă repede în apă: cel mai posibil este că persoana în cauză, nu consumă destule cantități de fibre vegetale, ca de exemplu zarzavaturi, fructe, cereale integrale sau nu consumă cantități suficiente de lichide. Scaunul dur de multe ori este închisă la culoare, deoarece rămâne în intestine mai mult timp decât ar trebui.

Care este diferența între faptul că apare sânge în materialul fecal (sânge în scaun), sau apare hemoragie după eliminarea materiei fecale?

Dacă apare sânge în materialul fecal (scaun cu sânge), aceasta se datorează hemoragiilor care își au loc în etajul superior sau inferior al sistemului digestiv. După culoarea sângelui se poate identifica locul hemoragiei, dacă aceasta a avut loc la nivel gastric, în etajul superior sau inferior al intestinului subțire, sau la nivelul colonului. Sângele aflată în materialul fecal, este de culoare închisă, în cazul în care ulcerația din stomac sau din intestin începe să sângereze. În acest caz apare scaunul negru la culoare. Culoarea deschisă a materiei fecale, arată că hemoragia a apărut în segmentul inferior al tractului digestiv. Apariția sângelui în materialul fecal, poate fi cauzată și de bolile tumorale ale stomacului și al intestinelor, datorită diverticulozei sau al colitei ulceroase.

Sângele nu poate fi observat de fiecare dată. În aceste cazuri putem vorbi de sânge ”ocultă” sau acunsă. În caz că aflăm orice fel de schimbare, să cautăm cât se poate de repede un medic și este bine să efectuăm o testare pentru depistarea sângelui ocult din materialul fecal, care va arăta, că materialul fecal conține sânge, sau nu. Este important de știut, că fecalia temporar poate să fie de culoare roșie, după consumarea de sfeclă de zahăr și în aceste cazuri este vorba de fenomene inofensive.

În cazul în care hemoragia apare după defecație, aceasta înseamnă că există probleme inflamatorice legate de hemoroizile interne sau externe, care prezintă sângerări cu ocazia presării materialului fecal. Sângerarea de după eliminarea materialului fecal, poate să apare în urma lezării mecanice ale mucoasei anale. În asemenea cazuri, sângele are culoare roșie deschisă și de asemenea este importantă, ca în astfel de situații să vizităm medicul nostru.

Materialul fecal de culoare verde și cauzele acestuia

Ficatul sintetizează în mod permanent bila. Acest lichid de culoare verde deschisă, este eliminat direct în intestinul subțire, sau este depozitat în vezica biliară. Bila este necesară pentru absorbția grăsimilor și ale vitaminelor solubile în grăsimi și totodată ajută în acea, ca materialul fecal să fie moale respectiv conferă culoare maro acestuia. Cum este posibil aceasta, în ciuda faptului că bila are culoare verde? În timp ce bila este transportată în canalul intestinal, datorită bacteriilor din intestine (care le transformă bila în săruri biliare) culoarea acestuia se transformă în mod treptat din verde în galbenă după care în maro. Materialul fecal de culoare verde deseori semnalează faptul că nutrienţii au parcurs tractul intestinal într-un ritm mai accelerat, decât aceasta ar fi normală (aceasta este denumită și timp de tranzit scurt), înainte ca aceasta s-ar fi schimbat culoarea din verde în maro. Diareea accelerează tranzitul prin tractul intestinal al alimentelor digerate. Deci orice care cauzează diaree, poate fi responsabilă pentru apariția materialului fecal de culoare verde.

Materialul fecal de culoare verde poate să apare și în acele situații în care alimentele consumate au un conținut ridicat de clorofilă – un colorant vegetal natural de culoare verde, care se găsește în cantități mari în spanac în zarzavaturile de frunză (salată cu căpățână, salata verde), în diferite specii de varză (varza verde, conopidă, căpățâna de varză), respectiv dacă

 • folosim suplimente alimentare cu conținut ridicat de clorofilă – (alge verzi chlorella, alge spirulina de culoare albastru-verzuie, germeni uscaţi de orz, așa numitul orzul verde)
 • sau suplimente alimentare cu conținut de bizmut

Dacă aveți scaunul de culoare verde după consumarea suplimentelor alimentare amintite mai sus, nu aveți motiv de îngrijorare, respectiv în unele situații, materialul fecal de culoare verde poate să fie cauzată de utilizarea de laxative sau unele antibiotice. Însă materialul fecal de culoare verde poate semnala îmbolnăviri chiar serioase în cazurile în care nu am consumat alimente, care ar explica culoarea verde a materialului fecal. În general regula este că dacă culoarea verde a scaunelui nu dispare în două sau maxim trei zile, să nu așteptăm în continuare, trebuie să cautăm un medic, pentru că simptomul poate semnala toxiinfecție alimentară, efecte adverse ale unor medicamente, sau în unele cazuri chiar și boli serioase:

 • îmbolnăviri ale sistemului digestiv (boală Crohn, Colitis ulcerosa, Sindromul Colonului Iritabil, Celiachie sau hipersensitivitate față de gluten, cancer…)
 • probleme legate de absorbție (malabsorbție)
 • diareea călătorilor
 • diaree infecțioasă – în special salmonela și giardia
 • cantități de bacterii în exces, existente la nivelul intestinelor subțiri

Unele dintre cauzele enumerate pot fi soluționate cu succes chiar și de noi înșine. Cum? De exemplu prin faptul, că reducem cantitatea de bacterii din interiorul intestinului subțire.

Ce anume cauzează înmulțirea bacteriilor?

Înmulțirea bacteriilor este un fenomen normal, care poate persista în organism timp de mulți ani fără să observăm ceva. Aceasta este posibil și datorită faptului că utilizăm relativ multe antibiotice, antiacide și multe alte feluri de medicamente, care înlătură nu numai bacteriile patogene, dar și acelea care sunt benefice pentru organsim –denumite probiotice- din sistemul intestinal. Intestinul subțire, în mod normal conține o cantitate relativ mică de bacterii, însă factorii amintiți pot determina înmulțirea în exces a bacteriilor din intestine. După aceasta bacteriile nedorite, participă în procesul denumit deconjugarea bilei, care este răspunzător pentru absorbția insuficientă a grăsimilor din intestine (malabsorbția grăsimilor) de asemenea inhibă și absorbția glucidelor. În loc ca aceste substanțe să fie utilizate, glucidele vor rămâne în lumenul intestinal, unde va începe fermentarea nedorită ale acestora. Acest proces va avea ca rezultat apariția gazelor intestinale, a durerilor abdominale, balonarea, și apariția gazelor cu miros foarte neplăcut, prezența de substanță mucoasă în materialul fecal, aceasta fiind cu miros foarte neplăcut și poate să apare și material fecal de formă lichidă, sau chiar diaree. Alimentele dulci și cu conținut de amidon, vor cauza cele mai grele simptome. Rezidurile metabolice toxice ale acestor bacterii, vor cauza deteriorarea celulelor intestinale, care va inhiba procesul de absorbție ale alimentelor. În afară de capacitatea de absorbție diminuată, este posibilă apariția alergiei la alimente sau intoleranță față de acestea. Înmulțirea bacteriilor poate fi cauzată de către:

 • motricitatea lentă a intestinului subțire – este cauzată de cantitatea în plus ale glucidelor din alimentele consumate, de stresul cronic, de probleme de sănătate ca de exemplu diabetul zaharat, hipofuncție tiroidiană (hipotiroidism) și de sclerodermă. Conform datelor statistice, 40% din populația Statelor Unite suferă de diabet zaharat și totodată de diaree cronică, care stă în relație cu creșterea cantității de bacterii din intestinul subțire.
 • scăderea sintetizării acidului clorhidric (hipoclorhidrie) apare la nivelul stomacului, de multe ori cu ocazia îmbătrânirii. Deoarece sucul gastric are caracter acidic, aceasta ajută în a elimina bacteriile. În cazul în care cantitatea acestuia nu este suficientă, este probabil ca bacteriile să se înmulțească. Cantitatea insuficientă al acidului gastric poate fi cauzată și de către utilizarea de substanțe anti acidice.
 • abnormități structurale la nivelul intestinului subțire – operațiile, diverticulele, inelul orb al intestinului subțire, ocluziile intestinale sau fistule în cazul bolii Crohn. Această listă este incompletă, conține doar câteva modificări structurale, care poate fi cauzatoare de înmulțire bacteriană
 • stresul și imunitate diminuată, unele medicamente, cum ar fi steroizii, antibioticele sau contraceptivele. Cantitatea insuficientă de fibre din alimente, respectiv lipsa enzimelor pancreatici de asemenea fac parte din lista cauzatoarelor acestor probleme.

Simptomele înmulțirii în exces ale bacteriilor de la nivelul intestinelor subțiri.

 1. Constipație
 2. Balonări și apariția de gaze intestinale după consumarea de mâncăruri
 3. Material fecal cu consistență lichidă în mod cronic sau diaree – studiile arată că 48-67% dintre cei care suferă de diaree cronică, totodată prezintă și înmulțirea în exces a bacteriilor intestinale, care afectează în primul rând intestinul subțire.
 4. Depresie
 5. Oboseală – poate fi cauzată de anemia megaloblastică. Carența de vitamină B12 și a acidului folic, duce la anemie megaloblastică, în care măduva osoasă sintetizează hematii mari și cu forme patologice (numite megaloblaste).
 6. Carențe de substanțe nutritive, în ciuda administrării suplimentelor alimentare.
 7. Scădere ponderală
 8. Dureri abdominale

Substanțe naturale împotriva înmulțirii bacteriilor

Apariția gazelor intestinale, care se înrăutățește în urma consumului de glucide și amidon.

Testarea exactă și tratarea înmulțirii inadecvate a bacteriilor este greu de ameliorat. Medicina clasică folosește în acest scop tratament medicamentos cu antibiotice, care însă omoară și bacteriile benefice – probioticele. Există patru metode de tratament pentru menținerea controlului asupra înmulțirii bacteriilor nedorite:

 • regim alimentar cu conținut redus de glucide
 • plantele medicinale – ca de exemplu uleiul de mentă, care pe lângă aceasta este un medicament natural testat. Uleiul este închis într-o capsulă care se dizolvă doar în interiorul intestinelor subțiri, într-o așa numită capsulă enterosolventă și elimină bacteriile care se află în acel segment.
 • probiotice, care înlocuiesc bacteriile nedorite cu bacterii benefice (Swiss Probiotix)
 • enzime digestive

Prezența de mucus în materialul fecal

În cele mai multe dintre cazuri apare în urma existenței unei inflamații nedefinite, la nivelul mucoasei intestinale, ceea ce în sine nu este periculos. Poate să apare substanță cu caracter mucozal în scaun atât cu ocazia constipației cât și în cazul diareei. Constituie un caz mai dificil fenomenul când mucusul din materialul fecal este asociat de hemoragie rectală. Fenomenul poate să apare datorită sindromului colonului iritabil (IBS) care este urmată de constipație. Diagnostizarea și tratamentul acestora în fiecare caz aparține specialistului gastroenterolog.

Conform medicinei alternative, mucusul din materialul fecal se datorează cantității ridicate de bacterii din intestine, sau alergiilor alimentare respectiv sensibilității la anumite tipuri de alimente. Aceste probleme pot fi remediate cu ușurință prin menținerea unui regim alimentar stabilit și prin administrarea de suplimente alimentare.

În cazul existenței unei cantități de bacterii în exces, sintetizarea de gaze și reacțiile de balonare se vor înrăutăți după consumul oricărui fel de zahăr, să fie acela zahăr alb, pâine, paste făinoase, orez sau lapte (care conține glucidul denumit lactoză). Acele persoane la care mucusul, apare în materialul fecal ca rezultatul unei alergii alimentare, trebuie să evite în alimentația lor, substanța cauzatoare de alergie.
Apariția mucusului în materialul fecal, poate să fie consecința următoarelor îmbolnăviri:

 • diverticuloză
 • celiachie
 • boală Crohn
 • Colitis ulcerosa

În cazul în care limba este acoperită de un strat alb gros, purtând imprimările dentiției, înseamnă că mucusul din materialul fecal se formează datorită consumului de alimente bogate în grăsimi, lactate sau grâu. Este recomandat ca aceste alimente să fie evitate cel puțin atâta timp până când starea generală se îmbunătățește.
Inflamațiile cauzate de bacterii și paraziți de asemenea pot cauza apariția mucusului în materialul fecal. Aceste inflamații de multe ori sunt asociate de simptome de diaree bruște, dureri ale abdomenului inferior și apariția sângelui în materialul fecal.

Ce trebuie să facem dacă mucusul apare în materialul fecal?

Dacă nu este vorba despre o îmbolnăvire serioasă, mucusul din scaun, balonarea, flatulațiile și simptomele de constipație pot fi soluționate de multe ori în mod ușor, prin consumarea unei cantități mai mari de apă, prin administrarea de plante medicinale sau prin utilizarea substanțelor din industria alimentară cu rol în eliminarea mucusului, care vor lăsa în urma lor suprafață intestinală netedă. Astfel de efect are sămânța de in, care înainte de a fi consumată trebuie înmuiată în apă, timp de o noapte. Reprezintă un ajutor eficient în aceste situații programul Clean Inside.

Material fecal de culoare galbenă

Asemănător scaunului verde, care poate fi cauzată de consumul alimentelor de culoare verde, și scaunul galben poate să aibă această culoare pentru că am consumat alimente care au avut în conținutul lor coloranți galbeni sau portocalii, cum sunt de exemplu pigmenții carotenoidici. Carotenoizii pot fi găsiți în morcovi și în piersici. Aceste fenomene durează scurt timp și sunt inofensive.

În alte situații, materialul fecal de culoare galbenă nu poate fi considerată un fenomen normal.
Fecalia de culoare galbenă poate semnala:

 1. tranzitul rapid al nutrienţilor prin tractul intestinal. Apare deseori la persoanele cu reflux gastro-esofagian.
 2. insuficiența secreției de bilă
 3. infecții bacteriene intestinale, care de cele mai multe ori apar în mod brusc.
 4. boli genetice – celiachie, când organismul nu este capabil de a prelucra în mod corect glutenul
 5. infalamția căii biliare (colangită) – care poate fi cauzată de infecție bacteriană sau caliculi biliari
 6. inflamația vezicii biliare (colecistită) – cauzată de concentrarea și cristalinizarea bilei. Acestea sunt consecința ale cirozei hepatice sau ale diferitelor patologii ale sângelui.
 7. infecția cu Giardia – este un parazit, care trăiește pe suprafața intestinului. Poate proveni din apă contaminată, se răspândește mai ales în rândul copiilor și al supraveghetorilor acestora, infecția realizându-se pe cale orală. În eliminarea acestui parazit, reprezintă un mare ajutor suplimentul nutritiv denumit Parasic.
 8. inflamația ficatului (hepatită) – este o boală virală a ficatului ale căror trei tipuri principale sunt cunoscute (A, B, C) respectiv mai multe alte forme, cunoscute mai puțin.
 9. icterul – în cazul cantității în exces a bilirubinei, pielea devine de culoare galbenă sau portocalie, care poate fi asociată de material fecal de asemenea de culoare galbenă. Această boală apare la acei indivizi care suferă de boli hepatice, sau de careva dintre formele de hepatită
 10. sindorm de malabsorbție – înseamnă tulburare de absorbție intestinală ale alimentelor.

Material fecal de culoare deschisă

Poate fi cauzată de insuficiența funcțiilor renale. În alte situații, apare în cazul unor probleme de sănătate cum sunt colecistita, apariția caliculelor biliare, infecții cu paraziți (giardia) ciroză hepatică, hepatită sau pancreatită. Dacă materialul fecal este de culoare maro, aceasta este rezultatul prezenței sărurilor biliare, însă în situațiile în care sintetizarea acestora scade, scaunul devine de culoare deschisă. O altă cauză este administrarea medicamentelor cu conținut de hidroxid de aluminiu. Materialul fecal poate deveni de culoare deschisă, după investigațiile medicale, care includ testul efectuat cu bariu.

Fecalia având nuanță deschisă poate să fie de culoare gri strălucitoare, poate să plutească pe suprafața apei și poate să aibă miros neplăcut, datorită grăsimilor aflate în ea.

Materialul fecal dur apare în cazul în care tranzitul intestinal al alimentelor este prea lent, aceasta fiind caracteristică în cazul constipației. Acest fenomen poate fi cauzat de consumul insuficient de fibre vegetale și introducerea de cantități insufuciente de lichide.

Materialul fecal lichid semnalează tranzitul intestinal rapid și este caracteristică pentru diaree.
Referitor la cele cauzatoare ale acestora, respectiv la modalitățile de soluționare puteți găsi mai multe informații în articolul nostru cu titlul: Principalele simptome ale problemelor intestinale – diareea și constipația, respectiv în articolul cu titlul, Soluții referitoare la probleme legate de diaree și constipație.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Flacon Shaker
Flacon Shaker

Flaconul GStack este compact și subțire, oferă cantitatea necesară pentru suplimentul nutritiv – datorită formei rotunjită flacoanele GStack nu deteriorează interiorul genților. Plecați din oraș? Luați cu voi un flacon GStack, este perfect pentru suplimente nutritive după antrenament sau pentru produsele NaturalSwiss. Astfel, imediat puteți beneficia de un shake regenerator în fiecare zi a săptămânii

46 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul Clean Inside
Program CleanInside

Programul de curățarea intestinelor Clean Inside se compune din trei produse, pe care le- am dezvoltat special pentru curăţare cea mai complexă şi cea mai naturală a colonului.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
Swiss DigestFX
Swiss DigestFX

Capsula Swiss DigestFX® conține enzime naturale, care administrate în timpul meselor ajută la digestie și la prevenirea multor probleme digestive, ca și balonarea, flatulență, crampe, gaze, arsuri stomacale, digestie lentă, iritații sau alte tulburări digestive.

145 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0