Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Motricitate intestinală (peristaltică)

Când auzim expersia de motricitate intestinală, cei mai mulți dintre oameni, se gândesc la ceva problemă, deoarece de multe ori se vorbește despre aceasta în relație cu o îmbolnăvire, ca fiind o cauză sau un simptom al aceluia.

Motricitatea intestinală este un fenomen natural, însă în cazul în care fluctuarea mișcării nu este adecvată, adică este prea intensă sau leneșă, zicem că mișcările intestinale sunt anormale și într-adevăr poate constitui un simptom al unei îmbolnăviri sau patologii.

Motricitate intestinală lentă

motricitate-intestinala-peristaltica 1Motricitatea intestinală lentă, la început cauzează constipație incomodă, după care pe baza constipației poate să apare hemoroizi sau diverticulite ale colonului, iar mai târziu în cazul în care situația nu se îmbunătățește, pot apărea multe complicații, care modifică funcționarea unor organe interne vitale.

În vederea evitării celor descrise mai sus, în primul rând nu se va trata constipația în sine, deoarece aceasta este deja un simptom, principalul scop constituie tratarea motricității intestinale lente. Pentru aceasta însă trebuie să cunoaștem cauza apariției acestei probleme.

În mod normal, alimentele consumate în termen de o zi vor fi eliminate din organsim. Când eliminarea nu are loc din vreun motiv, materialul fecal care stagnează în interiroul cavității intestinale, începe să-și piardă conținutul lui de apă. Cu cât mai mult timp stagnează materialul fecal în lumenul colonului, cu atât va pierde mai mare cantitate de apă și cu atât va deveni mai dur în consistență. În cazuri grave, acest fenomen poate să ducă la apariția ocluziunii intestinale parțiale sau totale.

Însă constipația în continuare va rămâne doar un simptom care, ca să fie curabilă trebuie aflată cauza acestuia, adică faptul că de ce a devenit lentă motricitatea intestinelor, respectiv de ce stagnează materialul fecal.

Cauzele și tratamentul motricității intestinale lente

Toate cauzele motricității intestinale lente, aproape fără excepție pot fi reduse la un mod de viață inadecvat, fapt pentru care nici tratamentul acestora nu este prea complicat, fiind nevoie doar de schimbarea modului de viață.

Unul dintre cei mai frecvenți cauze care stau la baza motricității lente ale intestinelor, este alimentația săracă în fibre vegetale, introducerea unei cantități insuficiente de lichide, mod de viață săracă în mișcare, respectiv stresul. Cauza motricității lente ale intestinelor poate să fie și unul dintre efectele adverse ale unei medicamente, dar în cele mai multe dintre cazuri nu este vorba despre aceasta.

De multe ori, este suficientă doar simpla schimbare a modului de viață, consumarea de alimente bogate în fibre vegetale, mărirea cantității de lichide introduse în organism și integrarea puținei mișcări în rutina de zi cu zi.

În cazul în care, motricitatea intestinală lentă și constipația care apare pe baza acestuia se menține un timp îndelungat, este recomandat să ne căutăm un specialist, iar schimbarea modului de viață trebuie începută cu un ajutor mai eficient, pentru care poate să fie o metodă bună o curățare intestinală profundă, cu ajutorul fibrelor Clean Inside. Clean Inside-ul este un supliment alimentar care conține fibre de origine naturală, cu efect de curățare intestinală, astfel ajutând eliminarea depunerilor de pe pereții colonului, care ar putea constitui cauza motricității intestinale lente respectiv a constipației.

Motricitate intestinală intensivă

Datorită motricității intestinale prea intensive poate apărea diaree, care reprezintă cel puțin atât de mare pericol asupra sănătății, ca și constipația, fapt pentru care cauzele trebuie descoperite și tratate în cel mai scurt timp.

Cele mai frecvente două cauze ale diareei sunt alergia alimentară și infecțiile. În ambele cazuri este necesară investigația medicală de specialitate, deoarece diareea nu poate să persiste în timp îndelungat. Motricitatea accelerată ale intestinelor poate cauza complicații care chiar pot deveni periculoase pentru viață. Astfel de complicații sunt, deshidratarea, care poate să apare în câteva zile. În cazul copiilor sau al persoanelor vârstnice și bolnave nu este timp de pierdut, trebuie apelat la ajutorul unui medic de specialitate, deoarece deshidratarea în cazul lor este mai rapidă.

Un alt pericol serios al motricității prea accelerate constă în acel fapt, că alimentele consumate nu au destul timp pentru a fi absorbite și utilizate, diferitele vitamine și substanțele minerale se pot elimina în scurt timp din organism, iar mai presus de aceasta, în paralel cu acest fenomen se va dezechilibra și flora intestinală, prin eliminarea unei cantități de bacterii benefice.

Motricitate intestinală accelerată sub efectul curățării intestinelor

Motricitatea intestinală poate suferi modificări în timpul curățării intestinelor datorită faptului că, cu ocazia curei vor avea loc schimbări semnificative afectând tractul intestinal.

În general se consideră proces natural, accelerarea motricității intestinale cu ocazia curățării acestora, însă în cazul în care motricitatea apare prea intensivă, sau se menține timp îndelungat, cât mai repede trebuie căutat un medic specialist.

În vedera evitării simptomelor neplăcute, este recomandat utilizarea suplimentului alimentar Clean Inside cu fibre, asociată procesului de curățare intestinală, care este blând față de organism iar administrarea corectă ajută în atingerea unor rezultate optime.

Importanța optimizării motricității intestinale

Majoritatea proceselor digestive are loc la nivelul intestinelor, însă dacă nu există posibilități adecvate pentru absorbția nutrienţilor, atunci organismul de fapt ”suferă de foame” în mod persistent.

Conform acestuia poate fi presupus, ca în cazul în care schimbarea modului de viață și administrarea unui regim alimentar echilibrat nu pare să fie suficientă pentru funcționarea sănătoasă a sistemului intestinal, în lipsa motricității adecvate ale intestinelor mai devreme sau mai târziu vor apărea și boli carențiale.

Optimizarea motricității intestinale nu este o sarcină complicată, în acest scop fiind necesare doar o curățare intestinală și schimbarea modului de viață. Acești factori împreună asigură acea stare favorabilă în cadrul căruia nutrienţii introduşi în organism pot fi utilizaţi cu adevărat în mod perfect și aceasta va înființa baza sănătății.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Parasic Jr.
Parasic Junior

Solutia perfecta pentru copii in curatirea de paraziti. Fiind foarte eficient, Parasic Junior® este un lichid bun la gust pe care copiilor le place sa-l ia. Este recomandat si pentru adultii care prefera lichidele in locul capsulelor.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Fibrele Clean Inside
Fibra CleanInside

Supliment nutritiv pe bază de fibre pentru curățarea colonului, cu ajutorul fibrelor curăţă intestinul gros de depunerile acumulate şi previne formarea noilor depuneri.

155 RON
Detalii
Adaugă in cos
Swiss DigestFX
Swiss DigestFX

Capsula Swiss DigestFX® conține enzime naturale, care administrate în timpul meselor ajută la digestie și la prevenirea multor probleme digestive, ca și balonarea, flatulență, crampe, gaze, arsuri stomacale, digestie lentă, iritații sau alte tulburări digestive.

145 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0