Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Care sunt cauzele și simptomele frecvente ale oboselii?

Oboseala dintre multe cazuri este semnul unor probleme de sănătate. Cu toate acestea, rareori este considerat ca fiind un simptom, deoarece oboseala apare frecvent şi în cazul indivizilor sănătoşi şi poate fi declanşată de câtre mulţi factori. 

oboseala 1

Oboseala normală este răspunsul organismului la eforturile fizice sau psihice. Oboseala este o reacţie absolut sănătoasă, în cazul în care individul este solicitat într-o măsură mai mare decât cele obişnuite. Dar şi această oboseală normală poate să fie patologică în cazul în care devine cronică, sau dacă atinge grade extreme şi persistă un timp îndelungat. Dacă cineva este supus unor solicitări fizice, psihice sau spirituale neobişnuit de intense şi în mod frecvent, atunci de obicei aceasta constituie cauza declanşatoare al oboselii patologice.

Oboseala permanentă poate fi cauzată de probleme legate de stilul de viaţă, dar poate să fie asociată unei îmbolnăviri, fapt pentru care oboseala trebuie tratată cu o atenţie deosebită.

Cele mai frecvente cauze şi simptome ale oboselii

Oboseala patologică poate fi cauzată de foarte mulţi factori. Cauzele posibile de declanşare ale oboselii merită să fie grupate ca să fie stabilite mai uşor factorii reali declanşatori.

oboseala 2

Cele mai frecvente simptome ale oboselii cronice sunt senzaţia de slăbiciune, senzaţia de a nu avea putere şi senzaţia de epuizare permanentă, lipsa motivaţiilor şi tulburări de concentraţie. Individul care suferă de oboseală cronică începe şi finalizezază cu greu cele planificate. Alte simptome ale oboselii cronice pot fi leşinarea sau pierderea conştiinţei, palpitaţiile cardiace sau stările de ameţeală frecventă. Dacă cineva descoperă aceste simptome se recomandă consultarea cu un medic specialist, în vederea stabilirii cauzelor reale ale oboselii.

Probleme metabolice şi boli endocrine (de origine hormonală)

Cele mai frecvente probleme metabolice şi boli endocrine datorită cărora individul are senzaţie de epuizare permanentă sunt anemia, hipofuncţia tiroidei, diabetul zaharat, tulburări ale reglării cantităţii electroliţilor, îmbolnăviri ale rinichilor, tulburări ale funcţiilor hepatice, boala Cushing.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

De asemenea, se poate remarca fatul că sistemul digestiv este un sistem de organe cu o structură complexă. Fiecare parte are o sarcină importantă. Prin urmare, este foarte importantă ca funcţionarea lor să fie controlată şi coordonată. Sistemul digestiv serveşte mai multe funcţii importante:

Boli contagioase

Bolile contagioase duc la epuizarea organismului uman. Oboseala cronică de cele mai multe ori apare în cazul următoarealor îmbolnăviri: hepatită, tuberculoză, viroza respiratorie, malarie şi infecţia cu virusul HIV.

Boli cardiace şi pulmonare

Îmbolnăvirea acestor două organe vitale, îngreunează foarte mult organismul. Epuizarea permanentă poate fi observată în general în următoarele cazuri: insuficienţă cardiacă compensatorie, boala coronariană, disfuncţionalităţi ale valvelor cardiace, aritmii, astme, pneumonii, boala pulmonară obstructivă cronică.

Efectele adverse ale medicamentelor

Epuizarea permanentă apare ca efect advers în cazul a mai multor medicaţii. Produsele medicamentoase cele mai frecvente care cauzează de cele mai multe ori oboseala cronică sunt antidepresantele, medicamente pentru tratamentul anxietăţilor, calmantele, preparate antihistaminice, steroizi şi unele medicamente pentru tratamentul hipertensiunii arteriale.

Cauze psihice

Într-o parte a cauzelor suprasolicitarea organismului este cauzată de probleme psihice ceea ce provoacă o senzaţie de oboseală permanentă. La baza oboselii stau de cele mai multe ori depresia, anxietatea, consumul de droguri şi de alcool, tulburări de nutriţie, bulimia sau anorexia, dar întristarea şi doliul de asemenea pot constitui cauze declanşatoare.

Tulburări de somn

Când individul nu are posibilitatea să se odihnească suficient de mult, organismul lui nu se va regenera într-o măsură completă, fapt pentru care de fiecare dată tulburările de somn duc la epuizare. Astfel de probleme pot fi apneea în timpul somnului, insomnia sau narcolepsia, dar şi efectuarea de serviciu în schimb pe timp de noapte, sarcina şi refluxul gastroesofagian însoţit de esofagită.

Alte cauze ale oboselii

Uneori se întâmplă ca oboseala să aibă ca, cauză o boală severă sau rezultatul efectelor adverse ale tratamentelor. Astfel de cazuri pot fi cancerul şi chimioterapia, radioterapia, îmbolnăvirile reumatologice, lupus erythematosus sistemic (SLE), fibromyalgia (patologia ţesuturilor conjunctive şi ale articulaţiilor).

oboseala 3

Necesitatea interevenţiilor de urgenţă devine necesară pe când, lângă simptomul oboselii se asociază şi alte simptome cum ar fi: dispneea, leşinarea, dureri toracale, hemoragie (hemoragii rectale sau vărsături cu conţinut hemoragic), dureri severe în regiunea abdomenului sau al bazinului mic, dureri ale spatelui, cefalee severă sau aritmii cardiace. Dacă astfel de simptome pot fi depistate în cazul indivizilor care stau în aceeaşi gospodărie, acestea pot constitui semnalul unei eventuale intoxicaţii cu monoxid de carbon.

În cazul în care se consideră necesar, medicul poate hotărâ efectuarea unor examinări care pot fi următoarele: examen biochimic al sângelui şi al urinei, teste referitoare la funcţiile glandei tiroide, test de sarcină, VSH, testul HIV, radiografie toracică, EKG, CT. Diagnosticul final este stabilit de câtre medic în funcţie de rezultatele investigărilor, astfel se poate depista cauza finală şi fundamentală a oboselii cronice.

Oboseala şi modul de viaţă

În cadrul celor amintite mai sus am vorbit despre foarte multe cauze posibile, dar în majoritatea cazurilor, oboseala cronică este rezultatul unui stil de viaţă inadecvat.

oboseala 4

Relaţiile dintre starea generală a sistemului imunitar şi oboseala sunt foarte strânse. În cazul în care funcţiile sistemului imunitar nu sunt satisfăcătoare –de exemplu datorită acumulărilor de substanţe toxice- sistemul imunitar devine nevoit să sustragă energie ca să asigure funcţiile permanente ale unor organe vitale. Oboseala cronică în aceste cazuri devine o stare generală. Datorită acestora este posibilă ca după o dezintoxicare generală, individul se simte eliberat şi plin de forţă vitală. Uneori pentru alungarea oboselii nu este necesară nici un fel de tratament, ci doar o cură de detoxifiere eficientă. Pentru acest scop cea mai bună metodă este programul Toxi Clean, care este o cură de detoxifiere, prin care şi metalele grele care îngreunează funcţionarea sistemului imunitar, sunt îndepărtate din organism.

Cauza generală a epuizării poate fi şi deshidratarea (lipsa apei din organism). În zilele de astăzi majoritatea oamenilor nu atribuie atenţie necesară asupra consumului de lichide nici din punct de vedere calitativ şi nici cantitativ. Sucurile conţin mult zahăr şi multe feluri de toxine, astfel fiind capabile numai parţial pentru hidratarea adecvată a organismului şi menţinerea proceselor de detoxifiere. Prin consumul zilnic a unei cantităţi de doi litri de apă curată, sau apă minerală neacidulată avem şanse bune de a scăpa de simptomele oboselii cronice de mult existente.

oboseala 5

Obiceiurile nutriţionale afectează în mare măsură starea generală a sistemului imunitar. Oboseala patologică poate să apare şi în cazul în care introducerea în organism ale nutrimentelor şi ale energiei nu sunt adecvate. Alimentaţia bogată în vitamine şi fibre vegetale facilitează procesul de digestie, nu îngreunează funcţionarea sistemului imunitar, astfel poate fi eliminat oboseala constantă. Însă schimbarea doar ale obiceiurilor nutriţionale nu este suficientă. Este nevoie şi de o curăţare intestinală profundă, deoarece rezidurile depuse trebuiesc eliminate din intestine, astfel nutrimentele putându-se fi absorbite. Curăţarea cea mai blândă a colonului se poate realiza prin programul Clean Inside pentru curăţarea intestinelor, prin ajutorul căruia ne putem scăpa şi de paraziţi. Aceasta de asemenea ajută în mare măsură la îmbunătăţirea stării sistemului imunitar. Conform experienţelor a mai multor pacienţi, după administrarea programului Clean Inside pentru curăţarea intestinală, oboseala patologică a dispărut de la o zi la alta.

În afară de cele amintite mai sus, bine înţeles mişcarea regulată, relaxarea şi evitarea stresului după posibilităţi, contribuie important la învingerea şi eliminarea oboselii patologice.

Cunoscând toate acestea poate fi găsită mai uşor cauza principală declanşatoare a oboselii patologice şi în majoritatea cazurilor aceasta poate fi tratată cu uşurinţă. Oboseala nu poate deveni un mod de viaţă, trebuie luate măsuri împotriva ei, pentru că poate fi eliminată.

Sursa:

http://www.emedicinehealth.com/fatigue/article_em.htm#fatigue_overview

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Flacon Shaker
Flacon Shaker

Flaconul GStack este compact și subțire, oferă cantitatea necesară pentru suplimentul nutritiv – datorită formei rotunjită flacoanele GStack nu deteriorează interiorul genților. Plecați din oraș? Luați cu voi un flacon GStack, este perfect pentru suplimente nutritive după antrenament sau pentru produsele NaturalSwiss. Astfel, imediat puteți beneficia de un shake regenerator în fiecare zi a săptămânii

46 RON
Detalii
Adaugă in cos
Slim Tea
Slim Tea

Este o combinaţie de 13 plante medicinale special selectate. Ajută la funcţionarea normală a intestinelor şi apariţia regulată a defecaţiilor. Nu conţine cofeină.

89 RON
Detalii
Adaugă in cos
Fibrele Clean Inside
Fibra CleanInside

Supliment nutritiv pe bază de fibre pentru curățarea colonului, cu ajutorul fibrelor curăţă intestinul gros de depunerile acumulate şi previne formarea noilor depuneri.

155 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0