Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Piele şi păr mai frumos, acnee

piele-si-par-mai-frumos-acnee 1În perioada vieţii dintre copilărie şi adolescenţă, adică în pubertate, erupţiile cutanate şi diferitele forme de acnee sunt semne de a deveni adult atât de comune, încât se consideră reacţii normale. Din zece tineri opt sigur au ten acneic pe faţă. Diferite tipuri de acnee ce apar pe spate sau pe alte părţi ale corpului, de asemenea, sunt fenomene normale. Se înţelege că oamenii doresc să scape de acnee cât mai repede posibil. Vestea bună: Acest lucru se poate realiza! Mai jos puteţi să citiţi despre diferite tipuri de erupţii cutanate, puteţi afla cum se poate recunoaşte acneea şi despre care tip este vorba. În plus, puteţi să citiţi despre factorii care cauzează apariţia acneei şi cum puteţi să vă protejaţi împotriva lor. De asemenea, în acest articol vom explica cum arată un tratament corect de acnee acasă.

Forma de apariţie de bază a acneei fiind comedoanele (punctele negre) şi iritaţiile, inflamaţiile pielii, care apar sub forma erupţiilor cutanate vizibile. Pe baza diferitelor stadii ale bolii putem să distingem tipurile de acnee. Sunt multe persoane cu piele acneică şi când se uită în oglindă au tendinţa să pună mâna pe ele. Cu toate acestea, se poate agrava situaţia, poate să declanşeze inflamaţia şi iritarea pielii. Prin urmare, să avem grijă şi să nu atingem erupţiile cutanate sau acneea şi niciodată să nu stoarcem punctele negre, coşurile, deoarece putem să provocăm daune grave la nivelul pielii.

În cazurile severe este nevoie de un tratament acneic, care nu are loc în cadrul de auto-vindecare, ci este facut de un specialist. Este cel mai eficient, dacă imediat apelăm la un dermatolog.

Ce este acneea?

Acneea este o boală inflamatorie cronică a folicului pilos şi a glandelor sebacee. Prin urmare, acneea este caracterizată de zonele ale pielii bogate în glande sebacee care trebuie supravegheate. Pe faţă şi pe piept pot fi găsite diferite tipuri de acnee, dare ele pot să apară şi pe spate, în special pe partea superioară.

De cele mai multe ori, o mică cantitate de sebum ajunge pe suprafaţa pielii prin deschiderea folicului pilos. În cazul acneei, însă se produce o cantitate excesivă de sebum, precum şi există o tulburare de cheratinizare a părţii superioare a folicului pilos. Aceste tulburări , în majoritatea cazurilor se moştenesc. Celulele care formează pereţii foliculului pilos se înfundă rapid şi, astfel se blochează ieşirile. Iar sebumul devine ca un dop în foliculul pilos.

De asemenea, foliculul pilos înfundat oferă condiţii optime pentru patogeni; este deosebit de favorabil pentru dezvoltarea bacteriilor propionice. În condiţii normale, aceste specii de bacterii există în cantităţi mici pe suprafaţa pielii. Cu toate acestea, dacă se înmulţesc agenţii patogeni, încep să producă diferite substanţe chimice şi enzime care provoacă inflamaţia pielii. După o perioadă de timp, foliculul pilos înfundat nu mai este capabil să tolereze conţinutul intern, astfel se rupe şi se dechide. Sebumul şi bacteriile ajungând pe suprafaţa pielii se răspândesc şi provoacă inflamaţia pielii.

Două tipuri de acnee putem să diferenţiem

piele-si-par-mai-frumos-acnee 2Forma de apariţie cea mai importantă a acneei fiind comedoanele (punctele negre) şi erupţiile cutanate. Forma cea mai simplă este acneea comedoniană, care apare la adolescenţi, în mod special pe nas, frunte şi obraji. Comedoanele apărute recent (cele inchise, aşa – numite puncte negre sau albe/coşuri) sunt similare cu proeminenţe mici,albe pe suprafaţa pielii. Comedoanele mai vechi sunt cele deshise sau cele de culoare neagră (din cauza prezenţei de melanină în jurul foliculului pilos). În acest caz, sebumul deja s-a oxidat. Pot fi recunoscute după punctul negru aşezat la mijlocul coşului, de aceea se numesc puncte negre, iar în limbaj ştiinţific comedoane. Comedoanele negre s-au format înainte ca secreţia să apară pe suprafaţa pielii. Să nu scoatem, să nu stoarcem comedoanele negre sau albe. Doar un cosmetician sau un dermatolog are voie să elimine comedoanele în condiţii sterile. Stoarcerea sau zgârierea poate deteriora ţesutul pielii, precum şi există riscul de a infecta cu stafilococ, streptococ şi alte bacterii. Chiar dacă scoatem comedoanele, pot apărea din nou după câteva săptămâni.

Câteva comedoane pe piele nu reprezintă o problemă, nu este considerată ca şi o boală gravă. S-ar putea să nu fie atractivă aparenţa pentru moment, dar toţi tinerii vor depăşi această perioadă cu o îngrijire frecventă a pielii, fără a rămâne cu gânduri negative ceea ce priveşte respectul de sine.

Deoarece, sebumul produs de glanda sebacee nu poate ieşi prin orificiu – aşa cum am menţionat – asigură condiţii optime pentru bacterii, astfel comedoanele (punctele negre) pot declanşa infecţia pielii. În cazul în care, comedoanele (punctele negre) se infectează şi se transformă în erupţii cutanate purulente, trebuie consultat urgent cu un dermatolog. Comedoanele (punctele negre) netratate se pot transforma în acnee tipice.

Diferite forme de acnee

 • Papula – apare în comedoane închise şi deschise, când pereţii foliculului pilos se deteriorează. Ajung leucocite (celule albe din sânge) şi irită pielea. Acest lucru conferă culoarea roşie a papulei.
 • Pustula – apare din papula după câteva zile, când leucocitele ajung pe suprafaţa pielii. Acestea sunt deja coşuri. Dacă sunt de dimensiune mică, în cele mai multe cazuri, sunt de scurtă durată. Dacă sunt coşuri mai mari, ele pot rămâne pe piele chiar şi mai mult decât şapte zile, tratarea lor necesită o perioadă mai lungă de timp.
 • Chist – este forma gravă a acneei. Coşul şi pielea din jur se inflamează, iar inflamaţia se extinde şi la alţi foliculi piloşi.
 • Leziuni/cicatrice – în cazul de acnee severă procesul de vindecare poate lăsa urme, care mereu amintesc persoana respectivă de problemele pielii.

Informaţii importante: Aşa cum am menţionat mai sus, să nu strângeţi coşurile când vă priviţi în oglindă! Ţineţi-vă mâinile departe! Iritaţia în urma intervenţiei pielii poate provoca inflamaţia în profunzime, care se vindecă lăsând cicatrice.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre acest subiect, vă rugăm să daţi clic pe cuvântul cheie: Curăţarea intestinului | Detoxifiere

Cauze de apariţie ale acneei

Testele clinice nu confirmă faptul că pielea grasă şi acneea apare în urma nutriţiei neadecvate (de exemplu, consumul excesiv de ciocolată). Pe de altă parte, este incontestabil faptul că un regim alimentar şi un stil de viaţă sănătos stimulează sistemul imunitar şi, prin urmare reduce incidenţa inflamaţiilor în organism. În ţările industrializate, 75% din populaţie suferă de acnee, în timp ce în alte ţări unde se consumă o mulţime de alimente proaspete, naturale, aproape e necunoscută această boală. O varietate de factori pot stimula formarea bolilor de piele:

 • Cornificarea în exces în celulele foliculului pilos şi înfundarea acestuia.
 • Creşterea producţiei de sebum cauzate de hormoni sexuali androgeni.
 • Dezvoltarea în exces a bacteriilor propionice, bacteriilor acneice şi a drojdiilor, care apar pe suprafaţa pielii, în mod normal, într-un număr mic.
 • Inflamaţiile ascunse sau latente în organism – de exemplu, rădăcina dintelui sau amigdalita.
 • Acidizarea organismului în exces, bolile de stomac, de ficat, de rinichi, infecţii cu ciuperci, etc.
 • Ereditar – Creşte şansa de apariţie a acneei dacă unul sau ambii părinţi au suferit de această boală în perioada adolescenţei.

Pielea de ce este predispusă la acnee şi de ce este frecventă în timpul pubertaţii?

Acneea este una dintre cele mai frecvente boli. În perioada adolescenţei aproape toţi tinerii ajung aici, deşi cu intenstitate diferită. Devenind adult, de obicei, trece de la sine. În unele cazuri, chiar până la 30 de ani sau şi mai departe există această afecţiune a pielii. Acneea cu cât apare mai devreme cu atât extinderea devine mai gravă. Acest tip de tulburare a pielii este mai frecventă la băieţi decât la fete. De ce?

În perioada copilăriei organismul secretă o cantitate minimă de hormoni sexuali, iar dupa 11 ani putem vorbi despre o erupţie de hormoni. Hormonii androgeni „treziţi” (hormonii sexuali masculini)

 • cauzează creşterea şi îngroşarea părului fin în unele părţi ale corpului.
 • activează sudoarea şi funcţionarea glandelor sebacee. Sebumul produs de glandele sebacee acoperă suprafaţa pielii şi firele de păr, şi le protejează de efectele nocive.

Aceste glande funcţionează în exces la majoritatea tinerilor. Pielea luceşte de la ulei, mai ales pe frunte, nas, bărbie, obraji. Aceste leziuni se pot extinde la braţe, piept şi partea superioară a spatelui, deoarece în aceste zone este cea mai mare concentraţia glandelor sebacee. La orificiul foliculului pilos se formează o pâlnie în care se acumulează sebumul. Acest sebum irită continuu pielea şi stimulează cornificarea în exces. Pereţii pâlniei se îngroaşă treptat, porii se dilată permanent şi pielea va fi similară cu o coajă de portocală cu găuri. Producerea în exces de sebum a glandelor sebacee numim seboree (în latină: sebum = ulei, rhoe = curge). Din moment ce aproape la fiecare tănâr există un simptom de seboree, de aceea este considerată o boală fiziologică în această perioadă de viaţă.

Stresul şi acneea

Există o legătură? Răspunsul este categoric DA. Stresul agravează simptomele. Dar efectele stresului de grad mijlociu sau mic, de obicei, pot fi tratate fără probleme, dacă în paralel acneea este tratată în mod corespunzător. A doua întrebare este: ”Cum se formează acneea pe bază de stres?” Răspunsul pentru aceasta este că, deşi porii sunt înfundaţi unde acneea a afectat pielea, acestea pot fi găsite sub piele, sunt invizibile. Stresul provoacă o reacţie inflamatorie a organismului, care irită pereţii porilor infundaţi de pe faţă. Zona în jurul porilor deterioraţi se înroşeşte, ca şi rezultat se formează coşuri. În acelaşi timp, funcţia glandei suprarenală creşte pe bază de stres. Creşte nivelul hormonului androgen (hormoni masculini). Acest proces mai mult afectează femeile, a cărui glandă suprarenală produce într-o proporţie mai mare hormoni androgeni decât la bărbaţi. Probabil că acest lucru explică faptul că femeile care se stresează sunt expuse mai des la acnee decât bărbaţii.

În timpul pubertăţii să avem grijă în mod special de pielea noastră

Stresul, fumatul, poluarea mediului, deshidratarea şi aportul insuficient de fibre, toate facilitează formarea toxinelor în organism. Prin urmare, în primul rând, trebuie să schimbăm obiceiurile alimentare. În cazul în care suferiţi de diferite tipuri de erupţii cutanate sau aveţi piele acneică, aveţi nevoie de un tratament regulat care detoxifică intestinele şi circulaţia sângelui, precum şi reface metabolismul. În acest lucru ne ajută Programul Clean Inside. De asemenea, ne ajută suplimentele alimentare pe bază de zinc, siliciu, vitamina B, care conţin alge marine, alge verzi, adică chlorella.

Tratament profesional pentru acnee

Tratamentul acneei depinde de severitatea pielii acneică. Trei etape putem să distingem, şi fiecare necesită o metodă diferită:

 1. Etapa de acnee uşoară apare ca pete albe pe faţă; nu există nici o inflamaţie. Tratamentul este foarte blând şi nu necesită antibiotice. Este suficient să folosim cosmetice sau produse farmaceutice pe bază de peroxid de benzoil sau care conţin retinoizi.
 2. Această etapă numim acnee inflamatorie şi apar sub formă de pustule mici, roşii, pline de puroi. Se tratează în mod similar cu acneea uşoară, dar terapia adesea include şi folosirea antibioticelor. În acest fel sunt utilizate antibiotice sub formă de tablete (de exemplu, Eritromicina, Tetraciclina, Doxiciclina, etc). Medicii, de obicei, combină tratamentul, adică produsele cosmetice pentru curăţarea zonei infectată cu administrarea antibioticelor împotriva acneei.
 3. Stadiul cel mai sever de acnee cauzează noduli cu puroi şi chisturi. Acest nivel cere tratament dermatologic intensiv, când dermatologul cu foarte mare grijă şi cu prudenţă acţionează, în scopul de a nu agrava situaţia.

Şi eu pot trata acneea?

Să avem grijă, indiferent dacă urmăm un tratament de acnee acasă sau un tratament profesional împotriva acneei, la următoarele trei domenii prioritare în funcţie de cele trei cauze declanşatoare:

 1. purificarea porilor
 2. eliminarea bacteriilor şi
 3. minimizarea producerii de sebum

Este important să respectăm următoarele trei reguli pentru îngrijiriea pielii:

 • Igienă activă – de a controla cornificarea pielii şi producţia de sebum
 • Luptă activă împotriva inflamaţiilor
 • Utilizarea regulată a produselor hidratante

Tratamentul adecvat de acnee este foarte importantă.
Dacă respectaţi următoarele recomandări, puteţi să efectuaţi cu succes tratamentul de acnee şi să preveniţi complicaţiile.

 1. curăţarea tenului:

 • În cazul în care comedoanele (punctele negre) se află doar pe suprafaţa pielii şi nu sunt inflamate, şi Dvs. Puteţi să le eliminaţi cu grijă. Acest lucru este indicat de a efectua seara, în conformitate cu reguli stricte de igienă. Unghiile să fie curate, tăiate scurte, şi să le acoperim cu o bucată de material steril. Pentru a preveni hemoragia, pornind de la mijloc să apăsăm la margini şi nicioadată să nu apăsăm mijlocul! Să curăţăm sebumul de pe piele cu un şerveţel îmbibat în alcool.
 • Se înmoaie pielea cu aburi sau să punem discuri de bumbac îmbibate în ceai de plante pe zona afectată pentru o perioadă scurtă de timp. Putem să folosim şi filtru de ceai de muşeţel sau de iarbă de lămâie.
 • După curăţarea prin aburi comedoanele neinflamate putem să le eliminăm cu ustensila pentru extras comedoane. Este un dispozitiv profesional pentru extragerea comedoanelor, prevăzut cu un inel subţire şi un inel plat ( pot fi găsite în magazine medicale şi cosmetice de specializare sau de pe internet). Este recomandat să cerem ajutorul cosmeticianului în legătură cu folosirea instrumentului, de a nu cauza cicatrice mici cu utilizarea necorespunzătoare. Putem să înlocuim cu pipetă de sticlă. După curăţarea prin aburi, comedoanele inflamate de pe suprafaţa pielii putem să scoatem cu un ac sterilizat ( este suficient dacă menţinem acul peste flacăra de gas). Puroiul ce iese se poate elimina cu un tampon de vată îmbibat în alcool.
 • În cazul în care aveţi acnee dureroase, inflamate grav, adânci apelaţi la cosmetician sau dermatolog.

 • După ce am curăţat local punctele negre, trebuie să dezinfectăm pielea. Cele mai noi dezinfectante închid porii şi conţin ingrediente care calmeză pielea. Componente frecvente fiind diferite extracte ( de exemplu, turiţa mare,salvie, ulei de arbore de ceai, ulei de manuka, peroxid de dibenzoil, camfor, mentol, etc.), care sunt foarte eficiente. După curăţare măştile de faţă astringente şi antibacteriene promovează efectul dorit.
 • Să nu uităm să dezinfectăm şi telefonul mobil! Telefonul ascunde o mulţime de bacterii, care pot cauza iritaţia pielii în jurul urechilor şi pe faţă. Cel mai simplu dacă utilizăm o bucată de vată înmuiat într-o cantitate mică de detergent.
 • În timpul zilei să folosim şerveţele dezinfectante. Conţin substanţe antibacteriene într-o concentraţie ridicată. Să folosiţi şerveţelele antibacteriene de mai multe ori pe zi pentru zonele problematice. Astfel, puteţi să opriţi din timp inflamaţia şi să preveniţi extinderea acesteia pe alte zone ale pielii.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
ToxiClean capsule
Capsule ToxiClean

Ajută organismul în procesele de eliminare ale celor mai periculoase metale grele în timpul detoxifierii sângelui, ficatului, rinichilor şi ale altor organe.

129 RON
Detalii
Adaugă in cos
Flacon Shaker
Flacon Shaker

Flaconul GStack este compact și subțire, oferă cantitatea necesară pentru suplimentul nutritiv – datorită formei rotunjită flacoanele GStack nu deteriorează interiorul genților. Plecați din oraș? Luați cu voi un flacon GStack, este perfect pentru suplimente nutritive după antrenament sau pentru produsele NaturalSwiss. Astfel, imediat puteți beneficia de un shake regenerator în fiecare zi a săptămânii

46 RON
Detalii
Adaugă in cos
Programul ToxiClean
Program ToxiClean

Programul de detoxifere ToxiClean a fost dezvoltat în aşa fel, încât administrat împreună cu programul Clean Inside să aibă un efect de curăţare şi de dezintoxicare şi mai eficient asupra organelor interne, pentru sănătatea zilnică.

299 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0