Dr. Csaba Podlupszki Autor: Dr. Csaba Podlupszki Gastroenterolog

Ce este sindromul de colon iritabil și cum poate să apară?

sindromul-colonului-iritabil-sci 1Sindromul de colon iritabil (SCI) este probabil cea mai frecventă tulburare nonorganică a funcţiei intestinale. De fapt, este vorba de perturbarea pe termen lung a tranzitului intestinal, care apare de obicei la adolescenţi sau la adulţii tineri. Conform statisticilor, aproximativ o zecime a populaţiei europene şi 15% din populaţia SUA suferă de această afecţiune.

Sindromul de colon iritabil (SCI) afectează cu o frecvenţă de două ori mai mare femeile decât bărbaţii. Printre cauzele mai frecvente se numără stresul, anxietatea, alergiile alimentare, infecţiile, alimentaţia incorectă, modificările hormonale, respectiv administrarea îndelungată de antibiotice sau alte medicamente.

Simptomele variază în fucţie de prezenţa sau absenţa diareei asociate cu SCI. Dacă diareea este absentă, pacientul poate să prezinte chiar constipaţie. În ambele cazuri pot fi caracteristice: digestie improprie, balonare, borborisme (zgomote produse în intestine în cursul digestiei), dureri abdominale, defecaţie dureroasă, maleză (stare de rău), dureri de spate, oboseală, constipaţie, senzaţie de slăbiciune.

Dacă suferim de sindromul colonului iritabilasociat cu constipaţie, este recomandat utilizarea de Clean Inside fibre , care:

 • are o compoziţie ideală, deoarece conţine fibre solubile şi insolubile de calitate, indispensabile menţinerii unei funcţii intestinale sănătoase.
 • oferă un sprijin blând proceselor naturale de excreţie– reprezintă o uşurare în caz de constipaţie şi hemoroizi.
 • este unul dintre cele mai eficiente şi cele mai sigure soluţii în cobaterea constipaţiei.

Ce este SCI?

Se mai foloseşte abrevierea de IBS, care provine din denumirea în limba engleză (Irritable Bowel Syndrome = Sindromul de colon iritabil)
Senzaţia de defecaţie apare des, însă rareori sau deloc nu simţiţi senzaţie de golire? Aveţi frecvent senzaţia că organismul dumneavoastră respinge laptele şi lactatele? Simptomele (balonare, borborisme, dar în special diareea) se agravează după consumul de lapte sau lactate? Starea – mai ales diareea – se agravează în caz de stres? Dacă răspunsul dumneavoastră este da, suferiţi probabil de sindromul colonului iritabil. Aceste simptome se prezintă şi la persoanele care suferă de constipaţie, care poate atinge proporţii atât de grave, încât bolnavul are doar 1-2 scaune pe săptămână. Senzaţia dureroasă de balonare şi borborismele apar imediat după ultima defecaţie şi se accentuează continuu, devenind din ce în ce mai neplăcute.

Dacă doriți să citiți articole referitoare la acest subiect, faceți clic pe cuvintele cheie: Constipaţie | Detoxifiere | Diaree

Sindromul de colon iritabil (SCI) este o tulburare gastrointestinală cronică care împiedică funcţionarea normală a colonului.

Se caracterizează prin dureri de stomac, balonare şi modificarea tranzitului intestinal.

 • „iritabil” – acest termen indică faptul că tracul digestiv este mai sensibil decât în general, şi din acest motiv reacţionează cu senzaţie de durere la stimuli normali
 • „sindrom” – se referă la faptul că nu este vorba de o boală separată, de sine stătătoare, ci de un complex caracteristic de simptome asociate

Cauzele simptomelor

Cauza cea mai frecventă este alterarea motilităţii intestinale care determină tulburări de tranzit şi, implicit, tulburări de defecaţie. Până nu apare senzaţia de defecaţie, omul sănătos nu sesizează mişcările intestinale, deoarece acestea sunt constante şi blânde. Intestinul iritabil funcţionează neregulat, contracţiile uşoare sunt înlocuite de spasme care se manifestă prin dureri abdominale, constipaţie, diaree şi alte acuze. În unele cazuri pot să apară simptome extradigestive precum durerile de spate, oboseala, senzaţia de balonare etc., care în opinia specialiştilor se datorează diferitelor reacţii alergice şi tensiunii interne.

SCI apare frecvent ca o consecinţă a bolilor inflamatorii gastrointestinale sau altor infecţii tratate timp îndelungat cu antibiotice.

Colonul este un organ foarte sensibil la stres.

Gastroenterologii au constatat că SCI se dezvoltă foarte des la persoanele care trăiesc o viaţă activă, ocupată şi la care creierul trebuie să prelucreze o grămadă de informaţii noi, stresante. De ce apare boala doar la unele persoane, pe când alţii nu se îmbolnăvesc nici în condiţiile unor stări se stres sau solicitări mai intense? Acest lucru depinde întotdeauna de caracteristicile şi sensibilitatea individuală. Stilul de viaţă de astăzi duce la suprasolicitarea oamenilor, astfel numărul bolnavilor creşte de la o zi la alta.

Colonul prea activ sau prea leneş

Sindromul de colon iritabil debutează cu tulburări de defecaţie. Bolnavul prezintă diaree care persistă timp de o săptămână şi se agravează în condiţii de stres. Perioada diareică este apoi înlocuită de constipaţie, timp de câteva zile. În acest caz colonul este leneş, nu vrea să se golească în ciuda senzaţiei de apăsare care ne obligă la vizitarea frecventă a toaletei. Tulburările fucţiei intestinale se caracterizează prin senzaţie de saţietate, crampe abdominale şi balonare. Aceste simptome par a fi serioase, însă, teoretic, individul nu este bolnav, fiindcă este vorba doar de o dereglare funcţională. Acuzele nu au substrat organic, nu este vorba de inflamaţii intestinale sau alte modificări structurale ce apar în boli precum diverticuloza sau tumorile. Însă, din motive necunoscute, tranzitul intestinal este alterat, uneori devine mai rapid, alteori este mai lent. În tratamentul alternanţei dintre constipaţie şi diaree nu există altă opţiune decât relaxarea.

Stabilirea diagnosticului poate fi complicată

SCI este doar unul dintre tulburările digestive neplăcute, fiind greu de diagnosticat. Simptomele SCI adeseori se suprapun cu simptomele altor tulburări digestive. De exemplu unii pacienţi îl confundă cu pancreatita cronică. Pe lângă examenul gastroenterologic, de obicei este nevoie şi de alte investigaţii, precum ecografia sau gastroscopia. De ce trebuie să ne supunem acestor investigaţii? Pentru că doar astfel se pot exclude bolile organice ale sistemului gastrointestinal, precum colita (inflamaţia colonului), tulburările de absorbţie, sensibilitatea la gluten, bolile pancreasului etc. Deoarece multe boli grave, ca inflamaţia colonului sau cancerul, se prezintă cu diaree sau constipaţie. Însă, în contrast cu aceste boli, în sindromul colonului iritabil niciodată nu avem de a face cu scaune sangvinolente (cu sânge)!

Medicul trebuie să excludă prima dată toate bolile posibile, şi doar în cazul în care toate rezultatele investigaţiilor sunt negative poate să afirme cu certitudine, că este vorba de sindromul de colon iritabil.

Dacă suntem disciplinaţi, ne îngrijim conştiincios de sănătatea noastră, şansa vindecării este relativ mare. Chiar dacă simptomele persistă mai mulţi ani datorită diagnosticului sau tratamentului greşit, situaţia nu este lipsită de speranţă.

Nu trebuie să ne temem că SCI va duce la apariţia unor boli tumorale, constipaţia trebuie să fie cronică şi să persiste timp de mai mulţi ani pentru a fi asociată cu un risc crescut pentru cancerul de colon.

Ce putem face?

Prin schimbarea stilului de viaţă, evitarea, respectiv combaterea situaţiilor de stres putem preveni apariţia sindromului de colon iritabil. Exerciţiile fizice regulate îmbunătăţesc funcţia intestinelor. Persoanelor supuse frevent la situaţii de stres se recomandă relaxarea, şi nu se recomandă distragerea atenţiei prin citire, ascultarea radioului sau fumat în timpul petrecut pe toaletă. Să dormim cel puţin şapte ore pe zi, să reducem grăsimile din alimentaţia noastră şi să creştem cantitatea de proteine şi fibre.

 1. Compresele calde pe abdomen sau baia fierbinte pot fi de folos în caz de crampe
 2. Este interzis fumatul, consumul de alcool şi cafea , deoarece acestea stimulează mişcările intestinale
 3. Trebuie identificate alimentele care cauzează probleme – consumul acestora se va evita. Să nu consumăm alimente condimentate, grase sau prăjite în grăsimi, nici dulciuri care conţin sorbitol sau mannită şi provoacă balonare.
 4. În caz de constipaţie este importantă formarea unei rutine de defecare; să stabilim un moment adecvat al zilei pentru defecarea regulată, dimineaţa este ideală.
 5. Masajul abdomenului inferior cu pumnul, consumul unui pahar de apă călduţă, uşor sărată sau amestecată cu apă minerală laxativă poate fi utilă
 6. Consumul alimentelor bogate în fibre poate fi benefică, dar să evităm produsele care balonează

Ce putem mânca şi ce nu?

La înghiţirea fiecărei îmbucături vă gândiţi la neplăcerile pe care le poate provoca? Dacă suferiţi de sindromul colonului iritabil îngrijorarea dumneavoastră nu este lipsită de temei. În tratamentul SCI este foarte importantă modificarea dietei în funcţie de simptomatologia care predomină: diaree sau constipaţie.

Cei care suferă de diaree trebuie să excludă din dietă alimentele care au efecte laxative sau produc balonare. Pe lângă lactate aici se includ leguminoasele, produsele dospite şi băuturile carbogazoase. Se recomandă, de asemenea, reducerea cantităţii de fibre.

În caz de constipaţie însă cantitatea de fibre trebuie crescută. Produsele obţinute din cereale integrale, legumele şi fructele (mai ales consumate întregi) sunt surse bogate de fibre.

 • Să evităm: lactatele dulci şi cu conţinut ridicat de grăsimi, prăjiturile, produsele obţinute din grâu sau cu conţinut ridicat de zaharuri, cafeaua, alcoolul, mâncărurile prăjite, îngheţata, sucul de portocale şi grapefruit, nucile, semipreparatele şi carnea roşie.
 • Să consumăm: orez brun, iaurturi cu probiotice, legume şi fructe, peşte, carne de pasăre. Şi usturoiul are efecte benefice, deoarece stimulează digestia şi neutralizarea toxinelor în intestine.

Programul Clean Inside pentru purificarea internă

Programul Clean Inside conţine fibre solubile şi insolubile de o calitate superioară, indispensabile pentru menţinerea sănătăţii colonului. Este unul dintre cele mai eficiente şi sigure metode în tratamentul constipaţiei. Dacă, mulţumită compoziţiei sale, reuşim să curăţăm colonul de conglomerate fecale, depuneri şi paraziţi, simptomele se vor ameliora sau chiar vor dispărea în cele mai multe cazuri. Este un preparat ideal pentru prevenţie, ne ocroteşte de multe boli. Şi după cura de curăţire se recomandă consumul de Clean Inside fibre, care pe lângă psyllium mai conţine 15 tipuri diferite de fibre vegetale solubile şi insolubile. Prin consumul acestui preparat curăţirea intestinelor devine şi mai eficientă, prevenind astfel inflamaţia intestinală.

Alte motive pentru care să consumăm Clean Inside:

 • Stimulează blând procesele naturale de excreţie.
 • Ameliorează simptomele cauzate de constipaţie şi hemoroizi.
 • Creşte senzaţia de saţietate, reducând astfel consumul alimentelor cu valoare energetică mare şi contribuind la scăderea greutăţii corporale.
 • Protejează mucoasa intestinală de efectul substanţelor toxice şi cancerigene.
 • Reduce riscul de cancer colorectal.
 • Reduce riscul de diverticuloză şi riscul inflamaţiei de colon.

Pe baza căutării anterioare vă recomandăm următoarele produse.
Flora Protect Jr.
Flora Protect Jr.

Flora Protect Jr.® este un supliment probiotic sub formă de comprimate masticabile, naturale, fără zahăr, cu gust de fructe de pădure, care conține patru specii de bacterii probiotice, pentru a ajuta echilibrarea florei intestinală a copiiilor.

115 RON
Detalii
Adaugă in cos
Swiss Probiotix
Swiss Probiotix

Asigură o floră intestinală sănătoasă a colonului prin 8 miliarde de germeni de bacterii benefice vii, stabileşte baza unui sistem imunitar puternic şi totodată protejează tractul intestinal.

119 RON
Detalii
Adaugă in cos
Swiss DigestFX
Swiss DigestFX

Capsula Swiss DigestFX® conține enzime naturale, care administrate în timpul meselor ajută la digestie și la prevenirea multor probleme digestive, ca și balonarea, flatulență, crampe, gaze, arsuri stomacale, digestie lentă, iritații sau alte tulburări digestive.

145 RON
Detalii
Adaugă in cos
NaturalSwiss =
Produse în total:
0