Paraziţii gastrici

Datele statistice sunt sinistre. Arată că fiecare al treilea român are în stomac astfel de paraziţi. Prezenţa acestora este confirmată de imaginile obţinute de gastrofibroscop, imagini care au fost înregistrate prin examinarea endoscopică a stomacului a unui pacient atacat de câtre paraziţi. Înregistrarea video ne face posibil să observăm mulţi viermi în mişcare, care sunt alipite de suprafaţa mucoasei gastrice.

Paraziţii gastrici

Paraziţii gastrici 1:02

Datele statistice sunt sinistre. Arată că fiecare al treilea român are în stomac astfel de paraziţi. Prezenţa acestora este confirmată de imaginile obţinute de gastrofibroscop, imagini care au fost înregistrate prin examinarea endoscopică a stomacului a unui pacient atacat de câtre paraziţi. Înregistrarea video ne face posibil să observăm mulţi viermi în mişcare, care sunt alipite de suprafaţa mucoasei gastrice.

Parazita în apendice

Parazita în apendice 1:02

Exemplarele reproductive ale viermelor în formă de bici (Trichuris trichiura) pot atinge lungimea de 5cm. Partea anterioară a corpului lor are formă de filament, pe când partea posterioară este îngroşată. Sunt paraziţii ţesuturilor. Aceştia se instalează în peretele colonului şi în apendicelui format din ţesut epitelial, iar partea posterioară îngroşată a corpului lor are mişcare liberă în lumenul intestinal. Provoacă o îmbolnăvire îndelungată a tractului digestiv denumit trichuriază. Deseori sunt intruse în mucoasa apendicelui. Despre acest fapt ne putem convinge cu ajutorul următoarei înregistrări video, care a fost obţinută cu ocazia examinării endoscopice a colonului respectiv a apendicelui a unui pacient.

Vierme în mişcare în colon

Vierme în mişcare în colon 1:02

Unii viermi intestinali, datorită formei sau grosimii corpului lor pot cauza ocluziunea intestinelor, îngreunând defecaţia – cauzând constipaţie. Acest risc există şi în cazul pacientului nostru pe care a fost efectuată această investigaţie endoscopică. Imaginile colonoscopice prezintă mişcarea continuă şi în diferite direcţii ale unei vierme parazitare lungi în interiorul unui colon sănătos. În finalul înregistrării putem observa cum medicul examinator prinde finuţ terminaţia corpului parazitului într-o buclă şi începe să-l extragă din intestin.

Tenia în intestinul gros

Tenia în intestinul gros 1:02

Tenia este un vierme parazit având corpul aplanat, aşa cum prezintă şi această înregistrare video, care a fost obţinută în urma unei examinări endoscopice. Forma capabilă de reproducere a teniei este un parazit al intestinelor mamiferelor –incluzând şi omul- care se alipeşte de mucoasa intestinelor subţiri cu ajutorul unui „cap“ numit şi scolex, aflat pe partea anterioară a corpului. Scolexul este dotat cu trompe sau cârlige. Tenia nu are orificiu bucal, absorbţia substanţelor nutritive este realizată de câtre o suprafaţă specializată a corpului în acest scop. Organsimul gazdă este afectat prin faptul, că trompele sau cârligele stimulează mucoasa intestinală şi elimină substanţe reziduale. Toxinele având originea în materialele reziduale ale viermilor parazitare, pot stimula şi sistemul nervos central. Starea de nervozitate şi neliniştea deseori sunt cauzate de câtre paraziţii care invadează întregul organism. În finalul înregistrării putem urmări prinderea parazitului respectiv extragerea acestuia din intestin. Dar atenţie, aceasta nu este o metodă pentru eliminarea paraziţilor! Deoarece corpul dezvoltat al teniei se compune din segmente, iar aceste segmente se maturizează treptat (numărul segmentelor poate atinge chiar şi un număr de 1000 – 2000). De regulă sunt androgine, organele genitale se repetă în fiecare segment iar în acestea se dezvoltă ouăle. Astfel este suficient ca în organismul omului să rămână doar un singur segment ca, continuarea creşterii teniei şi producţiei de ouă să nu fie întreruptă.

Cancerul de colon cu hemoroizi

Cancerul de colon cu hemoroizi 1:02

Primele imagini ale înregistrării examinării endoscopice prezintă hemorozi externi, de asemenea, hemeroizi interni. După acestea, putem observa imaginea endoscopică a unui tumor rectal, apărut în urma creşterii şi diviziunii necontrolate ale celulelor căptuşitoare al peretelui rectal.

Colon sănătos

Colon sănătos 1:02

Colonoscopie – înregistrare video efectuată de câtre Dr. Julio Murra Saca. Imaginea endoscopică a colonului transversal. Mucoasa intestinală este netedă. Forma triunghiulară a lumenului intestinal se datorează musculaturii peretelui acestuia, care prin contracţia lor exercită forţă de presare asupra alimentelor digerate cauzând înaintarea acestora în interior, de-a-lungul intestinului.

Colon cu diverticule şi polipuri

Colon cu diverticule şi polipuri 1:02

Imaginea colonoscopică pe partea stângă descoperă o formaţiune asemănătoare a unei ciuperci, un aşa numit polip. După această formaţiune, pe partea dreaptă a peretelui intestinal pot fi observate orificii, care conduc în nişte diverticule. Unele dintre ele conţin reziduri de culoare gălbuie. Diverticule multiple se formează în cazul în care cu ocazia materialului fecal prea dur în consistenţă, creşte presiunea cu accent pe partea stângă a colonului şi astfel mucoasa colonului formează cavităţi în peretele slăbit a colonului.

Curăţarea diverticulelor

Curăţarea diverticulelor 1:02

Foarte des se întâmplă că rămăşiţele nedigerate ale alimentelor să intre în diverticule, care începe să se putrezească, cu timpul cauzând apariţia unei inflamaţii. Diverticulele inflamate pot infecta şi chiar pot perfora. Înregistarea video prezintă evacuarea unei cantităţi incredibil de mari de materiale nedigerate dintr-un diverticul, printr-o intervenţie endoscopică.

Îndepărtarea unui polip din colon

Îndepărtarea unui polip din colon 1:02

Stimularea mecanică îndelungată, respectiv focarele inflamatorice cauzate de constipaţie duc la apariţia polipilor intestinali. Aceştia cu timpul se pot maligniza, ducând la apariţia cancerului de colon. Astfel îndepărtarea lor din timp este foarte importantă. Prin această înregistrare video putem observa o astfel de formaţiune, respectiv eliminarea acestuia în cadrul unei examinări endoscopice.

Cancerul de colon

Cancerul de colon 1:02

Imagini colonoscopice obţinute de câtre Dr. Julio Murray-Saca. Mijlocul lumenului intestinal este ocupat de o formaţiune tumorală mare, care a apărut prin creşterea necontrolată a celulelor dintr-un polip. Tumorul este legat printr-o perlungire subţire de peretele inferior-interior al colonului. Simptomele îmbolnăvirii sunt constipaţia sau diareea, scaunul cu, conţinut hemoragic şi durere abdominală. În cazul în care se depistează în timp, eliminarea de îndată prin metode chirurgicale ale segmentului intestinal afectat, poate fi salvatoare de viaţă.

Produse în total:
0